Національна опера в лютому: 201 виконання Анжеліною Швачкою партії Кармен та три знакові балети

15:41, 04.02.2022
Національна опера в лютому: 201 виконання Анжеліною Швачкою партії Кармен та  три знакові балети

Даніїл Сілкін в балеті «Вечори на хуторі біля Диканьки». (Фото Національної опери України)

Гарна вистава і зустріч із улюбленими  чи ще незнайомими артистами-професіоналами  можуть стати мистецьким антидепресантом у період помітного збільшення захворюваності на корона вірус та всезагальної напруженості стосовно подій навколо України.

 

Тож  Національна опера України продовжує радувати своїх прихильників яскравою лютневою афішею.

 

Любителям балету - на вибір цього місяця дві крайні нові постановки та ще одна  суттєво щойно поновлена.

 

«Данте»  за мотивами творів найвідомішого  Аліг’єрі  «Нове життя» та «Божественна комедія» можна подивитися 10 лютого.

 

Спільний українсько-італійський мистецький проєкт з нагоди 700-річчя від дня смерті Данте Аліг’єрі було створено Національною оперою у співробітництві з Посольством Італії в Україні та Італійським інститутом культури. Київська постановка увійшла до всесвітньої мистецької програми «Dante700 nelmondo» («Данте 700 у світі»).

 

Прем'єра відбулася наприкінці червня минулого року.  У балеті  звучить музика Антоніна Дворжака, Еціо Босо, Серафіма Біт-Харібі та Ріхарда Вагнера. Автор лібрето, хореограф, балетмейстер-постановник- Ярослав Іваненко. Художниця  костюмів– Ганна Іпатьєва.

 

А вже наступного вечора - третій показ вистави, прем’єра якої відбулася 21 жовтня 2021 року на І Міжнародному фестивалі BalletUA, одноактного балету «Широко заплющені очі».

 

«Це декілька історій про кохання, кожна з них має свій окремий сенс – розповідає хореограф-постановник Віктор Іщук. - Спектакль складається із сольних, дуетних та кордебалетних номерів, кожен з них перекликається одне з одним та пов’язує усі історії в одну. 

 

Розповісти ці історії мене надихнув фільм Стенлі Кубрика «Із широко заплющеними очима», адже складно сказати, про що конкретно він знятий. Він концентрується на людських взаєминах.У балеті лунає музика Йоганна Себастьяна Баха, Фредеріка Шопена та Сергія Рахманінова. Лейтмотив - Goldberg Variations Баха.

 

Окрім танцівників, музиканти також беруть участь у перформансі. Вони є живою декорацією під час спектаклю: з одного боку сцени знаходиться квартет зі скрипки, альту, віолончелі та контрабасу, а з іншої - рояль.Я дуже довго думав над цим проєктом, років 10, мабуть.

 

Після того, як я станцював хореографію Едварда Клюга та Родена Дуайта, я відчув себе артистом сучасного жанру, адже це широке поле для переосмислення усіх можливих видів та напрямів танцю».

 

 Хореограф-постановник балету «Широко заплющені очі» Віктор Іщук - прем’єр балетної трупи Національної опери України. Лауреат численних міжнародних конкурсів. Брав участь у міжнародних фестивалях: Balletisimo Мехіко, Tributto a Rudolf Nureev Мілан, Mickelle  Фінляндія та інших. Був учасником в гала-концертах та гастролях, зокрема, в Японії, Німеччині, Франції, Італії, Австралії, Новій Зеландії, США, Канаді.

 

Однопктні балети показують у Національній опері спарено з іншим твором. 11 лютого представлять глядачам ще одноактну оперу «Моцарт і Сальєрі» Миколи  Римського-Корсакова у виконанні Дмитра Іванченка (Моцарт) і Тараса Штонди (Сальєрі).

 

Напередодні Дня всіх закоханих 13 лютого покажуть  випробувану часом найромантичнішу та найтрагічнішу оду коханню -   балет Сергія Прокоф’єва «Ромео і Джульєтта». Цю постановку Аналолія Шекери у1991 році рішенням ЮНЕСКО в ювілейний рік композитора визнано кращою інтерпретацією цього твору і нагороджено медаллю. Виконавці: Владислав Ромащенко (Ромео), Юлія Москаленко (Джульєтта), Дмитро Чеботар (Тібальд), Марат Рагімов (Меркуціо).

 

Другий показ оновленого балету «Вечори на хуторі біля Диканьки» на музику Євгена Станковича заплановано на 22 лютого. Поновлення з великим успіхом представили тільки-но 30 січня 2022 року. Це один із кращих балетів української тематики, в якому поєднані фольклор та класичний танець. Як і в Миколи Гоголя – у сценічному творі, який іскриться гумором, відтворені  народні звичаї.

 

Балетмейстер-постановник - Віктор Литвинов; диригент-постановник – Аллін Власенко; диригент поновлення – Віктор Олійник; художник–постановник – Марія Левитська. У першому поновленому показі глядачів полонила незрівнянна Солоха у виконанні Олени Карандєєвої. Справжній хитрющий Чорт - Даніїл Сілкін. Не відразу більшість здогадалася, яка роль у Місакі Момма, але вона прекрасна.

 

Вакула - Ярослав Ткачук свою Оксану (Тетяна Льозова) не проміняв на царицю, скільки би влади і чару у ній не було (Юлія Москаленко).Справжнім сюрпризом для більшості  став блискучий виконавець Ваня Ян - князь Потьомкін, бо за кілька днів  був заявлений інший виконавець.

 

 В головних партіях другого показу: Ганна Муромцева (Оксана), Микита Сухоруков (Вакула), Олена Карандєєва (Солоха), Ольга Голиця (Цариця), Ян Ваня (Князь Потьомкін).

 

Улютому є змога  послухати перлини світової та української оперної класики: «Богему» Дж.Пуччіні (4 лютого),«Мадам Баттерфлай» (Чіо-Чіо-Сан) Дж.Пуччіні (5 лютого), «Ріголетто» Дж.Верді (9 лютого) та багато не менш цікавих та знакових опер.

 

На шанувальників оперного мистецтва в операх «Флорія Тоска» Дж.Пуччіні  (19 лютого) та «Норма» В.Белліні (25 лютого) чекає зустріч із запрошеним солістом Олегом Злакоманом. 

 

Штатний соліст опери Одеського Національного академічного театру опери та балету постійно гастролює по Іспанії, Голландії, Бельгії. Співав в театрах Teatro Ciudadde Marbella, Teatre Principalde Mao, Teatro romanode Malaga (Іспанія), Stabsschowburg Antverpen (Бельгія), Zuiderstrantheatr Den Haag (Голландія). У 2018 році виконувавпартію Радамеса ( «Аїда» Верді) в знаменитій постановці театру La Scala видатного режисера Франко Дзефірелі, яка відбулася в Астана Опера у Казахстані.

 

У титульній партії опери «Кармен» Ж.Бізе  16 лютого - одна з кращих Кармен Європи Анжеліна Швачка. Це буде 201-й вихід харизматичної  співачки в цій ролі.

 

                           Анжеліна Швачка 201 раз заспіває партію Кармен.

 

ВАЖЛИВО

 

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 1236 від 09.12.2020 року (зі змінами) відвідування театру можливе за умов наявності: 

 

COVID-сертифікату про повну або часткову вакцинацію («зелені» та «жовті» сертифікати - оригінал документу або ж через мобільний додаток Порталу «Дія»), або негативного результату ПЛР-тесту COVID-19 або експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2, що здійснений протягом не більше 72 годин, або документу про одужання особи від зазначеної хвороби, чинність якого підтверджена за допомогою Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, зокрема з використанням мобільного додаткуПорталу «Дія».

 

Документи просять показати при вході до Національної опери України. Відсутність підтвердження  є  підставою для відмови глядачеві відвідати театр. 

 

Незмінними залишаються обов‘язковедотримання глядачами маскового режиму та соціальної дистанції. Заходячи до театру необхідно пройти температурний скринінг. 

 

В репертуарі театру можливі непередбачувані зміни - детальна афіша найближчих заходів на сайті театру.