Фестиваль Sundance: фільми про війну на Донбасі нагородили за найкращу режисуру

01:23, 30.01.2022
Фестиваль Sundance: фільми про війну на Донбасі нагородили за найкращу режисуру

Фільм «Клондайк» отримав державне фінансування від Держкіно та знімався у копродукції з Туреччиною. (facebook.com/sundance)

Українські фільми про війну на Донбасі – «Клондайк» і «Будинок зі скалок» отримали  дві нагороди національного американського кінофестивалю незалежного кіно  Sundance  в суботу.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив режисер-документаліст Азад Сафаров у соцмережах.

 

Зокрема, фільм «Клондайк» (режисер Марина Ер Горбач) отримав нагороду за найкращу режисуру в категорії Світове ігрове кіно.

 

За сюжетом кінострічки, головні герої опиняються в епіцентрі подій авіакатастрофи рейсу MH17 17 липня 2014 року. Удвох Анатолій та його вагітна дружина Ірина змушені виживати у реаліях війни, коли їхнє село захоплюють проросійські бойовики.

 

Нагадаємо, що «Клондайк» отримав державне фінансування від Держкіно та знімався у копродукції з Туреччиною.

 

 

Тоді як фільм «Будинок зі скалок» (режисер Сімон Леренг Вільмонт) отримав нагороду за найкращу режисуру у категорії Світове документальне кіно.

 

У ньому розповідається про дитячий будинок та соціальних працівників на прифронтовій Донеччині. Хроніка життя у небезпечній зоні таким чином висвітлює проблему згубних впливів війни.

 

Це фільм про те, як кілька виховательок в притулку поруч з війною піклуються про життя дітей зі складних родин.

 

«Найголовніше, майже в кожній рецензії на фільм згадується військова агресія Росії проти України. Для України це дуже важливо, щоб у світі чим більше про це говорили і знали», – підкреслив другий режисер та лінійний продюсер картини Азад Сафаров.

 

Зауважимо, що фестиваль Sundance щороку проводять у штаті Юта (США), однак через пандемію кінофестиваль проходив в онлайн-форматі з 20 до 30 січня.