Із куполу Софіївського собору впав триметровий хрест

13:35, 18.01.2022
Із куполу Софіївського собору впав триметровий хрест

Вночі із Софіївського собору вітром знесло триметровий хрест (Скріншот відео)

У Києві з одного з куполів Софіївського собору здуло триметровий хрест через сильні пориви вітру. Інцидент трапився вночі, тому, на щастя,  ніхто не постраждав.

 

Як інформує Україна молода про це йдеться в сюжеті ТСН.

 

Зазначається, хрести на Софії, що нині вінчають її куполи, були замінені до Олімпіади-80, їм лише 40 років. Їх збиралися реставрувати  влітку, але не встигли. 

 

За словами заступника генерального директора Національного заповідника «Софія Київська» Вадима Кириленка, якщо дотримуватися технології, то вони можуть стояти вічно. Але радянські реставратори, чи поспішали, чи припустилися помилки: основу хрестів, чорний метал, огорнули міддю. 

 

«Є закони фізики, є правила хімії, вони непорушні... Ці метали між собою спрацювали та один одного з'їли», — розповів фахівець.

 

У "Софії Київській" також розповіли, що взимку переглядають прогноз погоди та закріплюють все, що можна закріпити. З хрестами, щоправда, це неможливо. 

 

Нині їх позапланово обстежують. У разі потреби, хрести, що можуть становити небезпеку для відвідувачів та працівників музею, знімуть та чекатимуть літа, коли можна буде розпочати реставрацію. 
 

                      Відсутність хреста на одному з куполів Софії журналісти помітили ще до демонтажу ялинки. 


Як повідомляла УМ, у селі Григорівка Обухівського району сталося загоряння купола церкви Успіння Пресвятої Богородиці.