У Вінниці відбулась прем’єра фільму «Микола Леонтович та його Щедрик» режисера Василя Медяна

22:51, 13.01.2022
У Вінниці відбулась прем’єра фільму «Микола Леонтович та його Щедрик» режисера Василя Медяна

Головна ідея картини: донести людям за кордоном і в Україні, що Микола Леонтович - велика постать в історії людства. (facebook.com/Vinnytsia)

Прем’єра кінострічки «Микола Леонтович та його Щедрик» відбулася у кінотеатрі «Родина» у Вінниці в четвер, 13 січня.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомила Вінницька міська рада.

 

Стрічка присвячена 100-річчю з дня виконання всесвітньо відомого твору Миколи Леонтовича «Щедрик» в найбільшому концертному залі Нью-Йорку «Карнегі Хол».

 

Ідея створення фільму «Микола Леонтович та його Щедрик» належить режисеру Василю Медяному. Вона з’явилася після його поїздки до США на Різдвяні свята у 2015 році, де на кожному кроці звучали відомі акорди «Щедрика», але ніхто не знав справжнього автора цього шедевру.

 

Картина пов’язана з історією життя українського композитора та знята на основі реальних подій.

 

«Головна ідея картини полягала в тому, щоб донести людям за кордоном і в Україні, що Микола Леонтович - велика постать в історії людства», - розповів режисер фільму Василь Медяний.

 

І додав: «Леонтович був дуже старанною людиною і багато працював, щоб ми мали такий твір. Співаючи колядки та щедрівки, ми згадуємо його».

 

 

Це другий фільм з циклу «Видатні люди Вінниччини», де розповідаєтьсяпро життя та діяльність відомих вінничан.

 

Картина знята студією SwitVideo Production за власні кошти та при підтримці Вінницької міської ради. Її знімали три роки. За цей час довелось дослідити багато локацій та документів, пов’язаних з життям композитора.

 

Під час зйомок фільму були задіяні як вінницькі історики, які вивчають творчість Леонтовича, так і зарубіжні дослідники, зокрема з Канади та США. Також використані локації, де колись працював Микола Леонтович.

 

Головну роль зіграв священник, керівник хору «Соломія» Назарій Давидовський.

 

 «Було дуже цікаво зіграти нашого видатного земляка. Я дякую, що мені довірили таку місію. Коли мені запропонували цю роль, я не задумався ні на хвилину, одразу погодився», - каже він.

 

З словами священника, для нього було найскладніше передати емоції глядачеві, адже він не є професійним актором.

 

У Вінниці фільм можна буде переглянути 14 і 17 січня в кінотеатрі «Родина».

 

Як повідомляла «УМ», активісти разом із оркестром Академії Нацгвардії влаштували різдвяний флешмоб у харківському торговому центрі й виконали відому композицію Миколи Леонтовича «Щедрик».