Роман Синчук знімає фільм «Звук Райдуги» з акторами з порушеннями слуху

17:02, 08.01.2022
Роман Синчук знімає фільм «Звук Райдуги» з акторами з порушеннями слуху

Прем'єру стрічки про театр «Райдуга», в якому працюють актори з порушеннями слуху, заплановано на 2022 рік. (facebook.com/ukrainefilmagency)

Документальний повнометражний фільм-дебют режисера Романа Синчука «Звук Райдуги» знімають у Києві.

 

Прем'єру стрічки про театр «Райдуга», в якому працюють актори з порушеннями слуху, заплановано на 2022 рік.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомило Держкіно.

 

Стрічка розповідає про київський театр міміки та жестів «Райдуга» – єдиний професійний в Україні театр, де актори, режисери та всі робітники сцени – люди з порушеннями слуху.

 

Фільм має показати складний процес роботи колективу та його життя за лаштунками.

 

Проєкт стрічки став одним із переможців 15-го пітчингу Держкіно.

 

 

Театр міміки та жесту «Райдуга» Культурного центру УТОГ – єдиний в Україні професійний театр, де працюють нечуючі та слабкочуючі артисти. Вважається, що у світі є всього три таких театри.

 

Театр «Райдуга» виступає не лише в Україні. Його актори брали участь і в міжнародних театральних фестивалях, стаючи переможцями в Іспанії, Словаччині, Німеччині, зокрема й серед звичайних театрів.

 

Він був заснований в Києві у 1969 році. Ідея створення професійного театру нечуючих належить голові Центрального правління Українського товариства глухих К.В. Філонку, а його натхненником, організатором та першим художнім керівником був нечуючий Ісаак Аронович Сапожников.

 

Театр неодноразово був на межі розформування, змінив не одне місце розташування, подолав шлях від підвалів до власної сцени, пережив пожежі, а в дев'яності залишився взагалі без приміщення.

 

Наразі у театру знову не найкращі часи: вистави відбуваються лише раз на місяць, а глядачів майже немає. Але колектив театру попри все регулярно збирається на репетиції та сподівається знов побачити повні зали.

 

З нагоди новорічно-різдвяних свят в театрі можна переглянути сімейну виставу «Добрий принц Ріке».

 

Як повідомляла «УМ», традиційний, вже ХХІІІ фестиваль вертепів «З Різдвом Христовим!» проведуть у Луцьку в неділю, 9 січня.