Український режисер Євген Лавренчук утримується в італійському СІЗО за запитом Росії

19:28, 03.01.2022
Український режисер Євген Лавренчук утримується в італійському СІЗО за запитом Росії

У Неаполі затримали українського режисера Євгена Лавренчука за запитом Росії. (facebook.com/eugenelavrenchuk.official)

У Неаполі заарештували колишнього головного режисера Одеської опери Євгена Лавренчука за запитом РФ.  Кремль вимагає екстрадиції митця.

 

Як інформує Україна молода, ще 15 грудня  на своїй сторінці Facebook Євген Лавренчук повідомив про свій відліт до  Неаполя.  

 

Однак 18 грудня режисер не прибув до Львова на свій запланований інтенсив з акторської майстерності. Як з’ясувалося, 17 грудня театральний режисер був затриманий.

 

Як повідомляє Україна молода, цю інформацію підтвердили в українському МЗС.

 

«Генеральне консульство України в Неаполі надає консульську допомогу українському громадянину Євгену Лавренчуку, якого 17 грудня було затримано в Італії на запит Російської Федерації»,- заявив речник МЗС Ніколенко.

 

За його словами, суд у Неаполі обрав українцю запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на період розгляду російського екстрадиційного запиту.



Кураторка ініціативної групи Free Eugene Lavrenchuk Маріанна Гудіч-Палій зазначила, що російська сторона звинувачує його у «кримінальному порушенні, яке той скоїв 8 років назад на території РФ. Зокрема, його звинувачують у фінансових порушеннях, однак точна причина його затримання поки невідома, а деталі справи не розголошуються.

 

Вона також повідомила, що родина Євгена дала дозвіл на публічне розголошення справи, яку вважає сфабрикованою і схожою на політичне переслідування. Тому вони сподіваються на підтримку ЗМІ та його колег, які зможуть вплинути на ситуацію і не допустити екстрадиції Євгена Лавренчука до країни-агресора.

 

Колишня заступниця міністра культури та інформаційної політики Ірина Подоляк підтвердила інформацію про затримання Лавренчука і зазначила, що той був у Неаполі транзитом — його затримали перед посадкою на Львів:

 

"Шановні друзі! Щодо інформації про затримання у Неаполі Eugene Lavrenchuk, то вона правдива - розмовляла з його мамою. У Неаполі він був транзитом, і його затримали перед посадкою на Львів. Євгенові дали адвоката. Від 17 грудня 2021 він у СІЗО, де найдовше може утримуватись 60 днів і може бути випущеним, якщо у Росії не домалюють справу.


Інформацію родичі не поширювали одразу, бо міркували, чи не зашкодить, і чи не активізує це РФ. Усе, чого хочуть близькі і знайомі, щоб його вислали в Україну, громадянином якої Євген є, а не до ведмедів. Зі слів матері, адвокат рекомендує зібрати листи підтримки від упливових в Україні осіб та організацій для того, щоб при розгляді справи про екстрадицію було очевидно те, що очевидно нам: Євген потрібен тут, в Україні, де він багато зробив і планує зробити.

 

Ці ваші листи слід надсилати матері Євгена Irina Lavrenchuk, які вона пересилатиме адвокатові. Її пошта: [email protected]  Консул у Євгена був." 

 

Як повідомляла УМ, українка Наталія Стаценко, яку незаконно утримують окупанти  в СІЗО, перебуває в критичному стані.