«Хто ми? Психоаналіз українців»: відбулась прем’єра фільму про психотравми українців, відео

15:43, 15.12.2021
«Хто ми? Психоаналіз українців»: відбулась прем’єра фільму про психотравми українців, відео

Творці фільму «Хто ми? Психоаналіз українців» (другий ліворуч - Олександр Ткачук) під час прем'єри у Чернівцях. (facebook.com/htomyfilm)

Прем`єра документального фільму «Хто ми? Психоаналіз українців» в якому досліджують колективні психотравми ХХ століття і те, як вони впливають на сучасних українців, відбулася у Чернівцях днями.

 

Як інформує Україна молода, про це стало відомо з офіційної сторінки фільму «Хто ми? Психоаналіз українців» у Fasebook (Meta).

 

Творці фільму вважають, що Перша і Друга світові війни, Голодомор, розстріляне відродження, репресії і тотальний контроль понад 70 років під час окупації комуністичним режимом це не просто трагічне минуле, а колективна психологічна травма, яка передалась сучасним поколінням українців, і яка не дає змоги вийти на новий рівень суспільного і державного розвитку.

 

Вони розповідають, що документальний фільм «Хто ми? Психоаналіз українців» – це колективний сеанс  психотерапії у формі кіно, за час перегляду якого українці мають можливість згадати, що сталося, зрозуміти, як це повпливало на кожного з нас та проговорити старі травми, аби в  майбутньому стати здоровою і успішною нацією.

 

Режисер фільму Олександр Ткачук протягом року проїхав тисячі кілометрів, відвідав різні регіони України, аби записати героїв фільму: істориків, економістів, дослідників тоталітарного режиму, Голодомору та психотерапевтів, які розповідають різні точки зору підтвердженні реальними історіями людей.

 

"Я би хотів, аби фільм започаткував загальнонаціональну дискусію – як нам рухатися далі? Щоб кожен українець відчув, що він є сильним, може і має брати відповідальність на себе за власне життя та життя країни. Суспільство – це і є влада, і якщо почне змінюватися кожен українець, зміниться і вся країна", - зазначив режисер.

 

Він вважає, що це лише перший крок, який дасть поштовх до відвертого  обговорення цієї важливої і водночас болючої теми на національному рівні. Але перш за все «Хто ми?» кожен українець має запитати сам у себе і знайти власну відповідь.

 

 

Герої фільму демонструють зріз сучасного українського суспільства. Ними стали українці, які пережили Голодомор, були учасниками радянської  репресивної машини, учасники російсько-української війни, які не зрадили Україні.

 

Після перегляду документальної стрічки десятки глядачів вже встигли поділитися своїми враженнями.

 

Зокрема, Олеся Покорна, психотерапевтка та доцентка кафедри психології та  філософії Буковинського державного медичного університету зізнається:

 

«Дуже глибокий фільм, кожен українець, переглядаючи його, несвідомо торкається глибини своїх внутрішніх травм і болю своїх предків. І якщо дозволити собі перепрожити цей біль і пропустити його крізь себе, то можна непомітно для себе випадково зцілитись і, можливо, дати полегшення цілій родовій системі».

 

 

Також Яна Мельник, голова Чернівецького молодіжного парламенту вважає, що надзвичайно цікаве і правдиве було твердження про цінності українців:

 

«Не втручайся, не висовуйся, не хвалися». Ці цінності стали основою для виживання нації у часи «жить стало веселей», розкуркулення, Голодомору. Але, на жаль, зараз вони залишаються посттравматичним наслідком. Фільм підводить до того, що у цих цінностях теперішня нація повинна навіки знищити заперечну частку «НЕ».

 

«Фільм «Хто ми?» змушує глибоко осмислити, плакати, але сприймати. І найголовніше – фільм надихає творити більше, щоб ми стали справжньою незалежною нацією зі своєю метаідентичністю…» - написала Яна Мельник.

 

Зауважимо, що прем`єри фільму також заплановані у Києві, Львові, Харкові та інших містах України у січні 2022 року.

 

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що стоїть за «Війною жертв» Голодомору-геноциду 1931-1933 років?