День українського борщу пропонують святкувати в другу суботу вересня

19:06, 01.12.2021
День українського борщу пропонують святкувати в другу суботу вересня

Протягом століть борщ був щоденною їжею на столі українців. (Фото з сайту Pixabay)

Народні депутати зареєстрували у Верховній Раді проєкт постанови про встановлення в Україні нового свята - Дня українського борщу.

 

Святкувати пропонується щорічно у кожну другу суботу вересня.

 

Як повідомляє «Україна молода», відповідний текст проєкту постанови №6361 оприлюднено на сайті парламенту.

 

Авторами постанови є низка народних депутатів від "Слуги народу", "Голосу", "Європейської солідарності", груп "Партія "За майбутнє" та "Довіра", а також позафракційні обранці.

 

"Рекомендується розробити із залученням громадськості та затвердити у місячний строк з дня прийняття цієї Постанови комплексний план заходів з відзначення на державному рівні Дня українського борщу, передбачивши, зокрема, проведення щороку заходів, фестивалів та змагань із приготування традиційного українського борщу у всіх регіонах України; проведення у навчальних закладах, закладах культури та харчування тематичних заходів, лекцій, дискусій про феномен українського борщу тощо", - йдеться у проєкті.

 

Відповідно до пояснювальної записки документу, встановлення Дня українського борщу "покликане забезпечити збереження і вшанування традиційної української кухні та культури, тяглість культурної традиції".

 

Раніше один з авторів встановлення свята, народний депутат від партії "Голос" Ярослав Юрчишин на свої сторінці у Facebook зазначив, що він спільно з колегами зареєстрував відповідний проєкт постанови, щодо встановлення кожної другої суботи вересня Днем українського борщу.

 

Як повідомляла «УМ», раніше Україна офіційно подала номінаційне досьє "Культура приготування українського борщу" для включення до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.