Дитячий письменник Володимир Рутківський помер від коронавірусу в Одесі

20:50, 31.10.2021
Дитячий письменник Володимир Рутківський помер від коронавірусу в Одесі

Володимир Рутківський до останніх днів життя писав твори для дітей. (facebook.com/Books.and.Printing.Museum)

Улюблений український дитячий письменник Володимир Рутківський помер внаслідок ускладнень від коронавірусу на 85-му році життя в Одесі в неділю, 31 жовтня.

 

Лауреат Шевченківської премії, автор пригодницьких повістей для дітей та підлітків не зміг подолати важку і підступну хворобу.

 

Як інформує Україна молода, про смерть видатного письменника повідомило видавництво «Абабагаламага» у неділю.

 

«Сьогодні по полудні від ненаситного ковіду відійшов у вічність видатний український письменник, лауреат Шевченківської премії і наш великий друг Володимир Рутківський (18.04.1937–31.10.2021). Надзвичайно болюча втрата для української літератури!», - йдеться у повідомленні.

 

У видавництві наголошують: «Його блискучими творами зачитуються десятки тисяч дітей і дорослих. Український світ збіднів на Митця, який дав нам приклад шляхетного служіння рідній історії і рідному слову. Найсвітліша пам'ять, дорогий наш Друже і Вчителю.

 

Найщиріші співчуття пані Людмилі — його вірній подрузі, дружині і ангелові-охоронцеві. Світла душа Володимира Григоровича вічно житиме в його творах».

 

Зауважимо, що прозаїк і поет до останніх днів життя писав твори для дітей.

 

Письменниця Леся Вороніна написала про колегу, як про прекрасну світлу людину й блискучого дитячого письменника:

 

«Власне, з його дивовижних, захопливих, сповнених доброго гумору, книжок, почався новий етап нашої дитячої літератури. Саме з виходом у Видавництво «Абабагаламага» історично-пригодницького роману "Джури козака Швайки" серед дітей та підлітків відродився інтерес до читання. Виявилось, що на відміну від "програмної" літератури, яку діти часом мусили приймати, як гіркі ліки, від читання можна отримувати справжню насолоду».

 

На її думку, пан Володимир зробив у нашій літературі те, що Джоан Роулінг здійснила в сучасній світовій літературі - повернув моду на читання, загальмувавши, здавалося б, невідворотний процес цілковитого занурення дітей цифрової епохи у віртуальну реальність, де справжнє життя підмінюється його  імітацією. 

 

«Але найбільше я люблю творчість Володимира Рутківського за невгамовне прагнення відкривати щось нове, неймовірне й цікаве та ділитися цими відкриттями з цілим світом! І я вірю, що книжки пана Володимира житимуть ще довго-довго, захоплюючи малих читачів  неймовірними пригодами, відчайдушною звитягою та любов'ю до своєї землі», - наголосила пані Леся.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ексклюзивне інтерв'ю "УМ" з Володимиром Рутківським. "Письменник-характерник"

 

 

ДОВІДКА «УМ»

 

Володимир Рутківський народився в Черкаській області в 1937 році, він пов'язав своє життя з Одесою. Навчався в місцевому політехнічному інституті (зараз – національний політехнічний університет), по закінченню якого працював на Одеському суперфосфатному заводі.

 

Публікуватися почав в 1959 році. Закінчив Вищі літературні курси при Літературному інституті ім. Максима Горького. У 1966 році вийшла його перша збірка віршів "Краплини сонця". Всього він автор семи поетичних збірок.

 

Довгий час твори Рутківського були недоступні українському читачеві. За часів СРСР його не одноразово звинувачували в українському націоналізмі, відмовлялися друкувати його твори, проте перекладені російською мовою їх приймали до друку у видавництвах Москви.

 

В Україні Рутківський став відомий вже за незалежності. Визнання читачів йому принесла, зокрема пригодницька тетралогія "Джури". Це - незвичайний твір. Історичне і сучасне, смішне і мудре. У ньому розповідається про життя і смерть, земне і небесне, про перші ніжні почуття, про переміщення в часі, де вірність і дружба залишаються незмінними.

 

Саме за цей тритомник (четвертий з'явився пізніше) письменник був удостоєний Національної премії ім. Т. Г. Шевченка.

 

Прозаїк і поет Володимир Рутківський – серед найтитулованіших письменників України. Його історичний роман "Сторожова застава" удостоєний премії ім. Трублаїні та премії Кабінету міністрів ім. Лесі Українки; історична епопея "Сині Води" стала "Книгою року - 2011" за версією Бі-Бі-Сі, повість"Потерчата" очолила список кращих книг України останнього десятиліття, казкова повість "Гості на мітлі" увійшла до списку кращих творів світової літератури для дітей.

 

Крім того, фільм-фентезі за його романом "Сторожова застава" побачили кіноглядачі 32 країн світу.

 

У 2018 році за книгу "Гості на мітлі" Рутковський був включений до Почесного списку Андерсена.