Дисидент і художник Іван Шулик помер у Дніпрі на 76 році життя

18:17, 28.10.2021
Дисидент і художник Іван Шулик помер у Дніпрі на 76 році життя

Дисидент, громадський діяч і художник Іван Іванович Шулик. (facebook.com/MSDnipro)

Відомий дисидент, громадський діяч і художник Іван Шулик помер на 76 році життя у місті Дніпро у четвер, 28 жовтня.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив у соцмережах керівник громадської організації «Майдан Січеслав-Дніпро» Віктор Романенко.

 

«Трагічна новина для української спільноти.  Сьогодні, на 76 році, пішов з життя справжній патріот України, дисидент, майданівець, член Національної спілки художників України, Заслужений діяч мистецтв України - Іван Іванович Шулик.

 

Визначна людина, внесок, якої у становлення сучасної України є неоціненним.Щирі співчуття всім рідним та близьким Івана Івановича.  Вічна пам'ять...», - написав пан Романенко у Facebook.

 

Він нагадує, що Іван Шулик був активістом проукраїнського руху в Дніпрі ще у 80-ті роки, очолював обласний осередок «Народного руху України».

 

А у 1991 році саме дисидент встановив перший синьо-жовтий прапор у Дніпрі й голодував під міською радою, вимагаючи припинити переслідування проукраїнських організацій.

 

 

Іван Іванович також був активним учасником подій Майдану 2004 року та Революції Гідності (2013-2014).

 

Культурна спільнота знає померлого і як талановитого театрального художника. Іван Шулик був членом Національної спілки художників України, заслуженим діячем мистецтв України.

 

«Іван Іванович Шулик – один з організаторів і координаторів Майданів у Дніпрі. За радянських часів стежило КДБ, на його родину тиснули, йому загрожував арешт. На приміщенні будівлі на театральному майдані є табличка про те, що на цьому місці був уперше в Дніпрі встановлений синьо-жовтий прапор. Встановлював його Іван Шулик.

 

А в самій будівлі багато років була його майстерня. Він працював до останнього. Вже втрачаючи зір, він малював, готував театральні вистави. Ми називаємо його – «людина легенда»», – розповів Віктор Романенко вже у коментарі Радіо Свобода.

 

Упродовж шести років громадські організації Дніпра пропонують міськраді удостоїти пана Шулика звання почесного громадянина міста, але отримують відмови.

 

Зауважимо, що нещодавно, 13 жовтня Іван Шулик відзначив своє 75-річчя.

 

Поховають громадського діяча на його малій батьківщині, Петриківщині, поряд із могилою матері. Дата прощання наразі уточнюється.

 

Як повідомляла "УМ", Іван Шулик був активним прихильником декомунізації рідного регіону.