В Харкові відкрили пам’ятник Папі Римському Івану Павлу II

00:32, 26.10.2021
В Харкові відкрили пам’ятник Папі Римському Івану Павлу II

Пам’ятник відкрили поруч з катедральним собором Успіння Пресвятої Діви Марії у Харкові. (Фото: facebook.com/Харківсько-Запорізька-дієцезія-РКЦ)

Урочисте відкриття і освячення пам’ятника першому Папі-слов’янину, відданому другові України, найбільшому державному діячеві світу останньої чверті ХХ століття святому Івану Павлу II відбулося у Харкові на минулих вихідних.

 

Пам’ятник відкрили поруч з катедральним собором Успіння Пресвятої Діви Марії на вул. Гоголя.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Харківсько-Запорізька дієцезія РКЦ.

 

Ця урочиста подія відбулася з нагоди 20-ліття душпастирського візиту Понтифіка до України та 30-ліття відновлення структур Римсько-Католицької Церкви в Україні, яке відбулося саме в часи його понтифікату.

 

Відкрив пам'ятник ординарій Харківсько-Запорізької дієцезії єпископ Павло Гончарук за участю єпископа-помічника Яна Собіла та численного духовенства.

 

Також на церемонії відкриття монумента були присутні почесні гості: екзарх Харківський УГКЦ Василь Тучапець, єпископ Харківський і Богодухівський ПЦУ Митрофан Бутинський, Генеральний консул Республіки Польща у Харкові Пьотр Стаханчик, директор департаменту по роботі з громадськими об'єднаннями Харківської міської ради Нікіта Стєрін.

 

 

Щойно відкритий і освячений монумент – бронзова фігура у папському облаченні на гранітному постаменті (загальна висота монумента сягає двох метрів).

 

Автор та виконавець пам'ятника – харківський скульптор Володимир Райченко. А споруджено його на кошти меценатів – власників компанії "Дорбуд" (м. Дніпро) Олександра Полтавця та Єжи Станіслава Филипа.

 

Єпископ Павло Гончарук звернувся до присутніх: «Нехай Святий Іван Павло випрошує у Господа всі необхідні благодаті для нас усіх: не лише римо-католиків, греко-католиків, але для усіх християн, усіх людей доброї волі, погляд яких спочине на цьому пам'ятникові. Нехай він випрошує миру для нашої України, злагоди для країни та міста».

 

Після освячення пам'ятника всі гості події взяли участь у подячній Святій Месі, яку очолив ординарій Харківсько-Запорізької дієцезії єпископ Павло Гончарук.

 

Як повідомляла «УМ», нещодавно невідомі привезли ящики з Бібліями на переробний завод в Броварах Київської області.