Від Карачуна до Різдва: відомі виконавці співають донбаську спадщину

18:26, 21.10.2021
Від Карачуна до Різдва: відомі виконавці співають донбаську спадщину

Валерій Харчишин у проєкті «Коляда-триб’ют». (Фото надані агенцією «Дель Арте»)

Весь Донбас – це Україна, незважаючи на те, що уже восьмий рік путінська Росія веде проти України війну, а посіпаки РФ загарбали трохи української території. І приналежність Донбасу засвідчує культурна спадщина.

     

Ексклюзивні українські колядки та щедрівки на території Донбасу з 1990 по 2008 рік збирала фольклористка, професорка кафедри історії музики та фольклору Олена Тюрикова. 

 

У 2019 році цей матеріал був «розшифрований» і опублікований у фаховому етнографічному виданні «Музичний фольклор Донбасу: Календарно-обрядові пісні Донецької та суміжних областей». 

 

А нині на основі автентичних колядок і щедрівок східної України створено нові вокально-оркестрові їхні кавер-версії у проєкті «Коляда-триб’ют».

 

Ініціатори «Коляда-триб’ют» - художній керівник, аранжувальник Євген Петриченко, музичний керівник Богдан Пліш та координаторка Ольга Кононенко за підтримки Українського культурного фонду – перетворюють зі зрозумілих причин  маловідомі загалу ці стародавні колядки та щедрівки східної України у сегмент масової різдвяної аудіо-культури, зближують національно-пісенну культурну спадщину із сучасним виконавцем/слухачем через створення сучасних і креативних кавер-версій.

       
«Народна пісенна спадщина, яка увійшла до кавер-диптиху «Коляда-триб’ют» презентує широку змістовну (від створення світу до біблейських сюжетів), часову (дохристиянські та християнські) та географічну (збиралися в Донецькій, Луганській, Харківській областях) амплітуду, - коментує «Україні молодій» координаторка проєкту Ольга Кононенко. 
 
Відтепер є змога почути, вивчити і самим заспівати у будь-якому куточку нашої країни чи будь-де,  зокрема, такі колядки і щедрівки:  «Темненька нічка», «А в полі,  полі», «Сів Сус Христос вечеряти», «Прийшли щедрувати», «Пастушки», «Ой, лелия, лелия» «Дивная новина»,  «Ой, дивноє наворождене», «А дєва Марія», Ой, зашуміла крутая гора», «Ой, у пана Йвана», «У полі», «Ой, на горі древо», «Через  гороньку».

       

У процесі створення 14 партитур застосовано креативний підхід (синтез стилів, епох, виконавчих технік, манер співу тощо).

 

Їх  записано у форматі диптих-альбому:  14 аудіо-пар, кожна з яких складається з оригінального «мінусу» у виконанні симфонічного оркестру - Ансамблю класичної музики імені Бориса Лятошинського та «плюсу» - із взірцевими інтерпретаціями відомих артистів-вокалістів.

 

                                                      «Коляда-триб’ют». Тоня Матвієнко.

 

Співатимуть Іванна Пліш (сопрано), Роман Меліш (контр-тенор), Оксана Нікітюк; Illaria, Катя Chilly, Анжеліка Рудницька, Марина Одольська, Тоня Матвієнко, Арсен Мірзоян, Валерій Харчишин, гурти ManSaund, GG Гуляй Город та інші.

       

Створення та реалізація такого проєкту, основою якого є прадавній фольклор – явище не тільки популярне, але й трендове: з кожним роком суспільний запит на нові аудіозаписи кавер-версій та партитури колядок і щедрівок  в Україні зростає.

 

Керівники професійних та аматорських дитячих вокальних колективів намагаються відшукати якісні фонограми «мінус» та «плюс» для створення нових концертних програм, професійні артисти шукають новий ексклюзивний репертуар, суспільний радіомовник намагається знайти новий контент, керівники та менеджери професійних симфонічних колективів шукають партитури для формування та їх виконання «наживо» у новорічно-різдвяний період.

       

На платформах «Коляда-триб'ют» (YouTube-каналі, Fb-сторінці та Гугл-диску) викладено фонограми, комплекти PDF-партитур, сценарії, аматорські відеоролики усіх колядок і щедрівок, які опрацьовували в проєкті. Вільний доступ до них, з правом використання текстів і нот, мають усі бажаючі.

      

А команда вже готує 14-ти денний «Коляда-марафон», який відбуватиметься із 25 грудня нинішнього року по 7 січня вже наступного на UA:Радіо Культура. Упродовж двох тижнів кожного дня у радіоефірі презентуватимуть широкому загалу по одній колядці.

      

Паралельно з радіоефірами відбуватиметься «Коляда-марафон-zoom» - щоденна онлайн-зустріч з учасниками, виконавцями та організаторами проєкту з метою презентації відеоролика з використанням фонограми типу «мінус».

 

Для  запису 14 презентаційних відеоверсій колядок для «Коляда-марафон-zoom» залучають 14 професійних/аматорських дитячих вокальних (хорових) колективів з усієї України.

      

Надважливим є основний меседж проєкту: «Купно колядуємо від Карачуна до Різдва». Він  має актуалізувати суспільну дискусію щодо національних традицій колядування від язичницького свята Карачуна (день зимового сонцевороту) до традиційного християнського Різдва.

 

Зокрема, творці проєкту повертають в обіг забуті та маловживані українські слова «купно» (разом), «карачун» (за старослов’янською міфологією – змій, який проковтнув Божича Сонце) та на інтонаційному рівні споріднюють різні регіони України.

        

А ще орієнтують на українсько-східне походження фольклорного матеріалу. Адже одним з топографічних символів Донбасу є гора Карачун. 

       

Проєкт «Коляда-триб’ют» є логічним продовженням втілення ідеї організації змістовного різдвяного дозвілля.

 

Нагадаємо, у 2020 році команда розробила та презентувала інший, але аналогічний проєкт у форматі концертної програми «Територія Різдва в костелі Святого Миколая» на інтонаційному матеріалі відомих українських колядок і щедрівок.