Останній онук Івана Франка – Роланд помер на 90-му році життя

11:28, 11.08.2021
Останній онук Івана Франка – Роланд помер на 90-му році життя

Роланд Франко. (Фото Міжнародного фонду Івана Франка)

Роланд Франко, який є останнім онуком українського поета, прозаїка і драматурга Івана Франка, помер на 90-му році життя в середу, 11 серпня.

 

Як інформує Україна молода, про смерть Роланда Франка повідомив Міжнародний фонд Івана Франка у середу.

 

«З сумом повідомляємо, що 11 серпня, на 90-му році життя обірвалося земне буття останнього онука Івана Франка - Роланда Франка», - йдеться в повідомленні.

 

«Колектив Міжнародного фонду Івана Франка глибоко сумує з приводу  смерті засновника та голови правління Фонду. Світла пам'ять про цю добру людину назавжди залишиться в наших серцях і тих, кому пощастило з ним працювати, товаришувати та спілкуватися», - додають представники фонду.

 

Роланд Франко навчався в середніх школах Львова і Станіслава, потім - на нафтовому факультеті Львівського політехнічного інституту, а після переїзду до Києва в 1950 році - на гірничому факультеті Київського політехнічного інституту.

 

На початку 1950-х років Роланд Франко був запідозрений у створенні підпільної націоналістичної організації. Від арешту і ув'язнення його врятувало тільки ім'я діда.

 

Після закінчення інституту працював старшим інженером технічного управління Міністерства місцевої паливної промисловості СРСР, потім - секретарем Науково-технічної ради міністерства.

 

У 1993-1996 роках на запрошення Міністерства закордонних справ України перебував на дипломатичній службі, був радником з науки в посольстві України у Великій Британії.

 

Завдяки клопотанню Роланда Франка 1996 року Україна отримала у дарунок від Великої Британії науково-дослідну станцію "Фарадей" (нині станція "Академік Вернадський") в Антарктиці. Перша українська експедиція, яка прибула на станцію 28 листопада 1995 року, назвала Роланда Франка "хрещеним батьком української антарктичної станції".

 

«Ми не в змозі змінити обставини. Лише просимо Бога дати сил перенести біль втрати, а душу покійного прийняти в Царство небесне. Вічний спокій його душі. Вічна пам’ять», - написали у Міжнародному фонді Івана Франка.