Будинок Вертипороха на столичному Подолі під загрозою руйнації

15:54, 12.04.2021
Будинок Вертипороха на столичному Подолі під загрозою руйнації

Будинок Вертипороха перебуває в жахливому стані.

Будинок Вертипороха у центрі столичного Подолу потребує негайного проведення першочергових заходів зі збереження.

 

Як інформує УМ, про це повідомила 12 квітня депутатка Київської міської ради, голова Постійної комісії з питань культури, туризму та суспільних комунікацій Вікторія Муха.

 

За її словами, департаментом неодноразово направлялися приписи з вимогами щодо збереження культурної спадщини міста, укладання охоронного договору, та проведення першочергових заходів для уникнення подальшої руйнації пам'ятки. Проте, жодної із вимог виконано не було.

 

«Враховуючи зазначене, Департаментом було складено акт про вчинення правопорушення, та подано позов до Окружного адміністративного суду м. Києва про стягнення з власника фінансових санкцій за порушення законодавства про охорону культурної спадщини. Відповідні матеріали щодо ігнорування вимог приписів також було скеровано до правоохоронних органів. Київська міська прокуратура звернулася до Окружного адміністративного суду щодо бездіяльності власника пам’ятки „Будинок Вертипороха“ з вимогою укласти охоронний договір, та провести протиаварійні та консерваційні роботи в будівлі», — зазначила Вікторія Муха.

 

За словами депутатки, останнім часом почастішали випадки навмисного доведення об'єктів культурної спадщини їх власниками до руйнації.

 

Пам’ятка, розташована в Києві на вулиці Межигірській, 33/19,  й перебуває у приватній власності.

 

Більше 10 років Департамент охорони культурної спадщини КМДА вимагає від власників виконання вимог пам’яткоохоронного законодавства.

 

Нагадаємо, Київська міська рада ще у 2018 році зверталась до Верховної Ради України щодо внесення змін до законодавства у сфері охорони культурної спадщини. Місто навіть розробило законопроект, покликаний значно посилити відповідальність за нехтування пам’яткоохоронним законодавством, суттєво підвищити розмір штрафних санкцій за порушення, надати можливість їх примусового викупу у комунальну власність, усунути колізії в законодавстві, якими користуються недобросовісні власники. Законопроект «Про внесення змін до деяких законів України з питань удосконалення системи охорони культурної спадщини» прийнято у першому читанні ще у 2018 році.

 

«Прийняття ініційованих місцевою владою Києва змін актуалізувало б пам'яткоохоронне законодавство згідно з вимогами сучасності, надало б органам охорони культурної спадщини необхідні інструменти для ефективної діяльності, боротьби з порушниками та збереження культурного надбання для наступних поколінь», — підкреслила Вікторія Муха.

 

Будівля була споруджена в середині XIX століття родиною чернігівського купця Вертипороха та наразі представляє зразок тогочасної забудови Подолу. Знищення пам'ятки стане неоціненною втратою для української архітектури.