Тарас Шевченко визнаний рекордсменом за кількістю пам’ятників в Україні і світі

20:47, 09.03.2021
Тарас Шевченко визнаний рекордсменом за кількістю пам’ятників в Україні і світі

Пам’ятник українському поету й художнику Тарасу Шевченку урочисто відкрили в італійській Флоренції.

Світовий рекорд офіційно зареєстровано з нагоди 207-річниці народження Кобзаря у вівторок, 9 березня: Тарас Григорович Шевченко є світовим рекордсменом за кількістю пам’ятників.

 

Зокрема, в 44-х країнах світу встановлено 99 пам’ятників Кобзарю, ще 1068 - в Україні.

 

Як повідомляє Україна молода, встановлення світового рекорду за кількістю пам’ятників Шевченкові ініціювало МЗС України.

 

"У день народження великого Кобзаря у нас особливий подарунок – Міністерство закордонних справ України отримало світовий рекорд за кількістю встановлених йому пам'ятників", - інформують українські дипломати.

 

Інформацію про кількість пам’ятників дипломати ретельно збирали протягом року. Перевіряли її українські посольства та державні обласні адміністрації.

 

"Ми хотіли зробити Тараса Григоровича Шевченка світовим рекордсменом і підкреслити, що Україна – там, де ми живемо, розмовляємо нашою мовою, пам’ятаємо нашу історію і сповідуємо наші цінності. Україна там, де Шевченко. У наших серцях, у пам’ятниках, як символ боротьби за волю, права та свободи", - заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

 

До речі, міжнародну експертизу заявки та аналіз доказової бази провів Національний проєкт «Книга рекордів України».

 

Заявка на рекорд подавалася за 4 місяці до оголошення результатів. Аналіз, експертиза та відповідність рекорду проводилася разом із представниками та партнерами «Книги рекордів» у світі.

 

 

А ТИМ ЧАСОМ…

 

Пам’ятник українському поету й художнику Тарасу Шевченку відкрили в італійській Флоренції 9 березня. Автор скульптури - Олег Пінчук, виготовлена вона з бронзи.

 

Пам’ятник розташований у саду флорентійської Biblioteca delle Oblate - однієї з найбільших бібліотек у центрі міста, поруч зі всесвітньо відомим собором Санта-Марія-дель-Фйоре.

 

Церемонію відкриття приурочили до дня народження Шевченка. На ній був присутній і мер Києва Віталій Кличко.

 

Пам’ятник Кобзарю у Флоренції з’явився завдяки проєкту культурної співпраці. Згідно з ним, у 2015 році у Києві на Володимирській гірці відкрили пам’ятник видатному італійському поету Данте Аліг'єрі, а у Флоренції мав з’явитися пам’ятник Шевченку.

 

Як повідомляла "УМ", місяць тому пам'ятник Шевченку відкрили у сербському місті Новий Сад.

 

Читайте також: «ТАРАСОВІ ШЕВЧЕНКУ ВСЕ СПОДОБАЛОСЯ»: ЯК ПРІЗВИЩЕ ТА ІМ’Я КОБЗАРЯ ДОПОМАГАЮТЬ У ЖИТТІ ЙОГО ТЕЗКАМ