Україна готова провести експертизу ікони з Луганська у Сараєво

22:35, 27.01.2021
Україна готова провести експертизу ікони з Луганська у Сараєво

Посол України в Хорватії Василь Кирилич.

Україна готова терміново надіслати експертів до Боснії і Герцеговини і просить офіційну владу країни надати їм доступ до 300-річної ікони, яку вивезли з окупованого Луганська й подарували главі МЗС Росії Сергію Лаврову.

 

Як повідомляє Україна молода, про це йшлося під час зустрічі посла України в Хорватії Василя Кирилича з міністром закордонних справ Боснії і Герцеговини Бісерою Турковіч у Сараєві.

 

Зокрема, пан Кирилич наголосив, що Україна ніколи не надавала дозвіл на вивезення будь-якої ікони.

 

Задля швидкого повернення ікони Україні дипломат повідомив про готовність українських експертів невідкладно прибути до Сараєва, і звернувся з клопотанням до боснійсько-герцеговинської сторони сприяти їм в доступі до ікони. Про це Кирилич сказав у коментарі "Українській правді".

 

Також посол під час зустрічі з головним прокурором Боснії і Герцеговини обговорив питання про взаємодію правоохоронних органів обох країн у справі щодо ікони.

 

Нагадаємо, що ікона оцінюється у 12,5 млн євро.

 

Як повідомляла «УМ», у грудні 2020 року член президіуму Боснії та Герцеговини Мілорад Додік подарував міністру закордонних справ РФ Сергєю Лаврову древню ікону.

 

З’ясувалося, що це 300-річна українська ікона з окупованого Луганська. На звороті ікони є печатка Українського Народного комітету культури 1920 року.

 

За неофіційними даними, ікона була вивезена з окупованого Донбасу у 2018 році через Росію та Сербію. Після цього скандалу Москва повернула ікону Сараєво.

 

Додік спершу заявляв, що поверне ікону тим, від кого її отримав, але не Україні, згодом - що віддасть її Україні, якщо Київ зможе довести, що шукав її раніше.