Українську ікону для Лаврова вивезли з Луганська через Росію у 2018 - можлива версія

14:37, 27.12.2020
Українську ікону для Лаврова вивезли з Луганська через Росію у 2018 - можлива версія

Посольство України запросило інформацію про те, як ікона потрапила до Боснії та Герцеговини.

Українську ікону, яку в Боснії та Герцеговині подарували главі МЗС Росії Сергію Лаврову, могли вивезти з окупованого Донбасу через російську територію. Це начебто сталось ще у 2018 році.

 

Реліквію вивіз з Луганська президент ветеранів Республіки Сербія Дашко Вукотіч, про це інформує Avaz.ba.

 

Згодом святиню подарували очільнику Президії Боснії та Герцеговини Мілораду Додік. Саме він і зробив скандальний подарунок Лаврову.

 

Як повідомив для сараєвської газети «Дневні аваз» Небойша Вуканович, депутат в парламенті Республіки Сербської, що в складі БіГ, ікону святого Миколая, подаровану російському міністрові Сергію Лаврову, до Боснії і Герцеговини (БіГ) принесли з Луганська сербські добровольці, котрі воювали на боці проросійських бойовиків.

 

Депутат уточнює, що ікону приніс Душко Вукотич, голова організації ветеранів Республіки Сербської. За словами Вукановича, нинішній головуючий президії Боснії і Герцеговини Мілорад Додик 29 травня 2018 року прийняв групу ветеранів й вони йому подарували ікону, яку принесли з Луганська.

 

Ціює заявою депутат заперечив недавнє твердження Офісу Додика, згідно з якою 300-літня ікона упродовж великої кількості років була власністю «чесної сімʼї з Баня Луки», котра бажала подарувати її саме Сергію Лаврову.

 

Сам Вукотіч не поспішає, ані підтверджувати, ані спростовувати інформацію.

 

"Інтерпол працює над цим розслідуванням. Це найбільше агентство в світі. Нехай люди роблять свою справу. Я завжди до їхніх послуг,", - зазначив Вукотіч.

 

У грудні Сергій Лавров відвідував Боснію та Герцеговину.

 

Під час візиту Мілорад Додік подарував йому ікону – з печаткою УРСР. Реліквія зберігалась у Луганську.

 

Українське МЗС звернулось з вимогою повернути ікону Україні Лаврову в Сараєві подарували українську ікону: посольство направило письмове звернення .

 

Розслідування справи розпочав Інтерпол.

 

МЗС Росії передало подарунок назад боснійському посольству.

 

Як повідомляла «УМ», глава Республіки Сербської та член президіуму Боснії та Герцеговини Мілорад Додік подарував міністру закордонних справ РФ Сергію Лаврову старовинну українську ікону під час візиту російського міністра 14 грудня.

 

Йдеться про 300-річну ікону з окупованого Луганська. На звороті ікони є печатка Українського Народного комітету культури 1920 року.

 

Посольство України запросило інформацію про те, як ікона потрапила до Боснії та Герцеговини.

 

Вже 23 грудня російське міністерство закордонних справ повідомило, що передало ікону в посольство Боснії і Герцеговини.

 

25 грудня посол Боснії в Росії Желько Самарджія заявив, що особисто привіз ікону з Москви і передав її в офіс голови президії Боснії і Герцеговини Мілорада Додіка.

 

Посольство України в Боснії і Герцеговині закликає офіційне Сараєво невідкладно повернути Україні старовинну ікону.