Росія повернула боснійцям українську ікону з Луганська

12:39, 24.12.2020
Росія повернула боснійцям українську ікону з Луганська

Росія запевняє, що повернула українську ікону боснійцям

Російська сторона передала в посольство Боснії і Герцеговини в Москві ікону XVIII століття з Луганська, яку голова президії БіГ Мілорад Додік подарував главі МЗС РФ Сергію Лаврову
 

Як інформує УМ, про це повідомляє ТАСС.

 

«23 грудня за погодженням із дарувальником ікона була передана в посольство Боснії і Герцеговини в Москві. Водночас рекомендували партнерам задіяти доступні правові механізми для з'ясування всіх обставин цієї справи, зокрема походження згаданого артефакту», — заявили в МЗС РФ.

 

Нагадаємо, що 14 грудня президент Боснії та Герцеговини Мілорад Додік на зустрічі з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим подарував йому 300-річну позолочену ікону, що має печатку УРСР. Місцеві видання зазначали, посилаючись на слова Додіка, що ікону знайшли в Луганську.

 

У відповідь 16 грудня посольство України в Боснії і Герцеговині направило владі країни офіційну ноту з вимогою надати повну інформацію про ситуацію та пояснити, що це за ікона та як вона потрапила в Боснію і Герцеговину.

 

МЗС Боснії отримало ноту протесту від України та передало інформацію про це до прокуратури. Правоохоронці Боснії та Герцеговини вже відкрили кримінальну справу щодо ікони. Слідчі мають перевірити, як ікона потрапила до країни.

 

Українська сторона вимагає розслідування та додаткової інформації щодо 300-річної ікони, яку, імовірно, вивезли з окупованого Луганська найманці з балканських країн, які воювали на боці російських найманців і проросійських бойовиків.