Вселенський патріархат дякує Україні і благодійникам за реставрацію Андріївської церкви

18:07, 13.12.2020
Вселенський патріархат дякує Україні і благодійникам за реставрацію Андріївської церкви

Екзарх Вселенського патріарха єпископ Команський Михаїл (Аніщенко) під час спілкування з журналістами.

Екзарх Вселенського патріарха єпископ Команський Михаїл (Аніщенко) подякував всім тим хто долучився до реставрації Андріївської церкви у Києві і привітав зі святом всіх хто носить ім'я, на честь святого Апостола Андрія Первозваного.

 

Як повідомляє Україна молода, про це екзарх сказав після урочистої літургії у храмі, який є культурною пам’яткою епохи бароко ХVІІІ  століття.

 

За його словами, у Андріївській церкві після тривалої реставрації невдовзі почнуть проходити регулярні богослужіння, про їх розклад буде сповіщено додатково.

 

«Шкода, що через карантинні обмеження не було можливості, щоб відвідувачів було як в звичайні дні. Сьогодні я вітаю всіх хто носить ім'я, на честь святого Апостола Андрія Первозваного. Хотілося б сьогодні відзначити і подякувати всім тим хто долучився до реставрації цієї церкви. Наскільки я знаю за такий тривалий період було виконано дуже багато робіт, зокрема по укріпленню і самого фундаменту», - наголосив єпископ Михаїл.

 

І додав: «Ми дякуємо і державі Україна, яка допомогла завершити процес реставрації і приватним жертводавцям, які доручили і тим, хто своєю багаторічною працею відновив перлину Київської духовності. Сподіваємо, що найближчим часом у нас будуть проходити регулярні богослужіння у Святоандрійському храмі. Про розклад програми богослужіння буде сповіщені додатково, і всі кияни і гості столиці зможуть відвідати цю духовну святиню», - сказав екзарх.

 

Як повідомляла «УМ», святкове урочисте богослужіння відбулося в Андріївській церкві вперше після тривалої, 11-річної реставрації культурної пам’ятки ХVIIIстоліття у стилі бароко в неділю, 13 грудня.  

 

Очолив богослужіння особливий представник Вселенського Патріарха Варфоломія митрополит Гальський Еммануїл (Адамакіс) у співслужінні архієрея ПЦУ архієпископа Чергінівського та Ніжинського Євстратія (Зорі) та Екзарха Вселенського Патріарха Варфоломія в Україні єпископа Команського Михаїла (Аніщенка).

 

В урочистій Літургії взяли участь п’ятий Президент України, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко та депутат Київради Марина Порошенко.

 

Вже з 15 грудня у будні дні Андріївська церква буде відкрита для відвідувачів як музей, у неділю та на свята в ній проходитимуть богослужіння.

 

У другу неділю останнього місяця року, згідно з Указом Президента Віктора Ющенка від 13 грудня 2007-го, в Україні відзначаємо День благодійництва, з метою утвердження принципів гуманізму і милосердя та сприяння розвитку   доброчинної   діяльності щедрих помислами і справами людей.