Ікони, врятотвані Андреєм Шептицьким, реставрують і оцифрують у Львові

19:01, 20.11.2020
Ікони, врятотвані Андреєм Шептицьким, реставрують і оцифрують у Львові

У львівському Музеї митрополита Андрея Шептицького хочуть створити Центр реставрації ікон.

У львівському Музеї митрополита Андрея Шептицького (вул. Кривоноса,1) хочуть створити Центр реставрації ікон. Відповідний проєкт «Музейна спадщина Андрея Шептицького: на перетині культури і туризму» музейники подали на конкурс проєктів регіонального розвитку

 

Підтримує проєкт управління ту­ризму ЛОДА і Львівська асоціація розвитку туризму.

 

Як інформує УМ, про це повідо­мив заступник голови Львівської ОДА Юрій Холод.

 

У рамках проєкту також планують ре­віталізацію історичної будівлі XVII століт­тя на вулиці Кривоноса, 1.

 

Крім того, що іконописні твори реставруватимуть, їх ще будуть переводити у цифровий фор­мат.

 

Якщо проєкт виграє конкурс, облас­не управління туризму спільно з музей­никами розробить новий туристичний маршрут, пов’язаний з іменем митропо­лита Андрея та родини Шептицьких.

 

Якщо проєкт переможе у конкур­сі, його заплановано втілити впродовж 2021−2023 років із загальним бюдже­том 7,6 млн грн. З них 5 млн грн ініціато­ри подання просять з держбюджету, 2,2 млн грн — з бюджету області та міста і 0,4 млн грн — з інших джерел.

 

«Наразі біль­шість ікон, які врятував Шептицький та його послідовники, потребують копіткої реставрації, — сказав Юрій Холод. — По­переду велика робота, і ми раді її почина­ти разом із командою музею».

 

Як повідомляла УМ, комітет «Саду Праведників – Ґаріво» м. Мілан визнав митрополита Андрея Шептицького Праведником, вписавши його ім’я серед «Праведників Монте Стелла».

 

 29 липня 2020 року виповнилося 155 років від дня народження митрополита Андрея Шептицького — величної постаті, духовний чин якої важко переоцінити.