Скульптури Пінзеля «бачитимуть» незрячі: унікальна експозиція у Львові

12:15, 19.11.2020
Скульптури Пінзеля «бачитимуть» незрячі: унікальна експозиція у Львові

Цей проєкт існує у стінах Музею Пінзеля вже понад два роки.

У львівському музеї митця відкрилася унікальна експозиція. Її можна не лише побачити, а й торкнутися руками

 

Цей проєкт існує у стінах Музею Пінзеля вже понад два роки. Робота почалася з оцифрування цих скульптур: тривалий час усе жило на серверах, комп’ютерах і було доступно для перегляду в мережі.

 

Цього року вирішили цифровий світ перевести у матеріальний, пише Високий Замок.

 

Створили 8 точних копій скульптур Пінзеля, а також представили частини ори­гінальних скульптур, які, на жаль, втрачені. Це му­зейні експонати, яких мож­на торкатися, брати в руки.

 

Про ці експонати є також багато інформації на інтер­нет-сайті. Хто не любить читати, є аудіогіди: мож­на прослухати про май­стра Пінзеля, його скуль­птури й місця, де він жив. Біля восьми скульптур є таблички, на яких шриф­том Брайля написано на­зву роботи, походження, рік створення. Біля таблич­ки є QR-код, який перево­дить на сайт.

 

Про важливість і унікаль­ність експозиції розповів директор Національної картинної галереї ім. Б. Возницького Тарас Воз­няк: «Частина експозиції в Музеї Пінзеля специфіч­на. Її тепер можуть поба­чити люди з вадами зору і навіть незрячі. Зі спадщи­ною великого майстра те­пер можуть в інший спо­сіб ознайомитися люди, які мають особливі потреби.

 

В одному з трактатів Плато­на є слова про те, як люди­на пізнає світ: чуттями — за­пах, смак, слух, зір, дотик… Тактильні відчуття дуже важливі. Чогось подібного за масштабом і розміром виконаної праці в Україні ще не було. Ці тактильні фі­гури будуть доповненням до нашої постійної експо­зиції.