Пам’ять Василя Стуса вшанували у Раді хвилиною мовчання

12:49, 04.09.2020
Пам’ять Василя Стуса вшанували у Раді хвилиною мовчання

Народні депутати під час вшанування пам'яті Василя Стуса.

Народні депутати і члени Кабінету міністрів вшанували хвилиною мовчання пам'ять українського поета, перекладача, літературознавця і правозахисника Василя Стуса у день його 35-х роковин 4 вересня.

 

Про це повідомляє «Україна молода» у п’ятницю.

 

Вшанувати пам'ять Стуса запропонував перший заступник голови Ради Руслан Стефанчук під час години запитань до уряду в парламенті.

 

"Сьогодні ми згадували дуже багато важливих дат в історії України. І я хотів би, щоб все-таки, в нас у парламенті ми сказали ще про одну: 35 років тому помер видатний український поет ХХ століття, перекладач, прозаїк, мислитель і, головне, учасник дисидентського руху України, герой України Василь Семенович Стус. Давайте загадаємо його пам'ять у Верховній Раді", – сказав пан Стефанчук.

 

Окрім народних обранців зі своїх місць встали для вшанування Стуса й урядовці присутні у Раді.

 

Нагадаємо, 4 вересня в Україні відзначають день пам’яті Василя Стуса.

 

Як повідомляла «УМ», лідер ОПЗЖ Віктор Медведчук позивається у суді до  журналіста Вахтанга Кіпіані через його книгу "Справа Василя Стуса", яку кум Путіна вимагає заборонити.

 

Медведчуку, який раніше був державним захисником Стуса у суді, не подобається, як у книжці показана його співпраця з радянським обвинуваченням на процесі.

 

Василь Стус загинув у ніч з 3 на 4 вересня 1985 року, в карцері, можливо, від переохолодження. Офіційна версія смерті поета - зупинка серця. Був похований спочатку на табірному кладовищі Пермської області і лише у 1989 році разом із побратимами - Юрієм Литвином і Олексою Тихим був перепохований на Байковому кладовищі Києва.