«Пустотливі сни Пантаґрюеля»: вперше колекція гравюр Сальвадора Далі у Києві

09:59, 12.06.2020
«Пустотливі сни Пантаґрюеля»: вперше колекція гравюр Сальвадора Далі у Києві

Виставка робіт легендарного Сальвадора Далі відкрилася у Києві всього на два тижні.

Знакова для українського глядача подія за час пандемії — виставковий проект гравюр іспанського художника Сальвадора Далі «Пустотливі сни Пантаґрюеля» (Les songes drolatique de Pantagruel). Роботи створено за мотивами роману «Гаргантюа і Пантаґрюель» французького письменника Франсуа Рабле.

 

Виставка геніального сюрреаліста відкрилася 10 червня у галереї аукціонного дому «Золотое Сечение» (Київ, вул. Леоніда Первомайського, 4) і триватиме до 26 червня включно.

 

Вперше в Україні організатори представляють повну не розрізнену колекцію гравюр 1973 року найлімітованішого тиражу — 50 примірників підписаних і пронумерованих особисто Далі. До того, як гравюри були оформлені у рами, вони зберігалися в спеціальній папці у вигляді середньовічної книги, яка також представлена на експозиції.

 

«Пустотливі сни Пантагрюеля» — графічна серія Сальвадора Далі, у якій елементи його робіт, написаних раніше, доповнюють гравюри про людські пороки. Перша версія таких гравюр була випущена видавцем роману Рішаром Бретоном у XVI столітті.

 

До речі, аналогічне повне портфоліо, що складається з 25 літографій Les songes drolatique de Pantagruel, кожна з яких підписана олівцем, у 2008 році було продано на аукціоні Sotheby's. З того часу вартість відбитків з цієї серії істотно зросла у ціні.

 

«Український глядач скучив за культурними подіями, реалізацію які було тимчасово призупинені через карантин. Ми раді відкрити сезон дійсно особливим проектом одного зі світових геніїв Сальвадора Далі. Серія була неодноразово виставлена у культових світових галереях, а також успішно продавалася на торгах аукціонних домів Sotheby's та Christie's», — розповідає співвласник аукціонного дому «Золотое Сечение» Михайло Василенко.

 

До проекту видано однойменний каталог, який можна придбати в аукціонному домі «Золотое Сечение».

 

В умовах пандемії вхід на виставку «Пустотливі сни Пантагрюеля» буде частково обмежено — у залі можуть одночасно перебувати не більше 12 осіб. Обов'язкова умова для відвідання виставки — наявність маски.