Центр Довженка обшукують слідчі СБУ і Нацполіції, фото

15:00, 28.05.2020
Центр Довженка обшукують слідчі СБУ і Нацполіції, фото

Слідчі вилучають документи у Центрі Довженка. (Фото з ФБ-стоірнки Івана Козленка)

Слідчі Нацполіції і СБУ проводять обшук і вилучають документи у Національномц центрі Олександра Довженка у Києві в четвер.

 

Як інформує «Україна молода», про обшук повідомив директор "Довженко-Центру" Іван Козленко.

 

"У нас обшук поліції та СБУ. Вилучають документи", - написав директор центру та оприлюднив фото з місця події у Facebook.

 

Згодом Іван Козленко уточнив, що слідчі дії не пов’язані з заявою про неплатоспроможність: "Розслідують кримінальну справу за Актом ревізії ДАСУ".

 

 

Зауважимо, що за кілька годин до обшуку, вранці Національний центр Олександра Довженка повідомив про свою неплатоспроможність і попередив про загрозу для збереження фільмофонду.

 

 

Зокрема, в організації говорять, що від початку 2020 року не отримали плановане держфінансування за бюджетною програмою 1806030 "Державна підтримка кінематографії", бо Мінфін не затвердив поданий Мінкультом проєкт паспорту програми.

 

Повідомлялося, що через це центр не може виплачувати заробітну плату працівникам, а його майно можуть арештувати. 

 

У Центрі однією з причин незатвердження паспорту називають саботаж керівництвом Держагентства з питань кіно своїх обов'язків у частині організації бюджетного процесу та подання в Мінфін занижених показників фінансування Центру.

 

Національний центр Олександра Довженка – найбільший кіноархів України, в якому зберігається більше 6000 найменувань художніх, документальних, анімаційних українських та закордонних фільмів та тисячі архівних документів з історії українського кіно.

 

Довженко-Центр об’єднує сучасне фільмосховище з системою клімат-контролю, єдину в Україні кінокопіювальну лабораторію, Музей кіно, паперовий кіноархів, медіатеку та власне видавництво й здійснює збереження, популяризацію, дослідження та поширення національної кіноспадщини в Україні та закордоном.

 

Як повідомляла «УМ», співробітники ДБР виламали двері в державний музей Івана Гончара, застосувавши силу до журналістів і народних депутатів 26 травня. При цьому, штурмовики не надали жодних дозвільних документів і забрали митні декларації, які підтверджують законність придбання картин родиною Порошенків.

 

Директор музею Петро Гончар був обурений свавіллям ДБР і подав заяву до поліції.