Українська поетеса Ганна Чубач померла на Вінничині

14:22, 20.02.2019
Українська поетеса Ганна Чубач померла на Вінничині

Ганна Чубач (фото: "Трудова слава")

Українська письменниця та поетеса Ганна Танасівна Чубач померла у віці 78 років. Вона страждала від тяжкої хвороби.
 
Про це повідомив голова Вінницької обласної організації Національної спільки письменників України Вадим Вітковський місцевому виданню "NaПарижі".
 
Ганна Чубач народилася в селі Плоске Мурованокуриловецького району Вінницької області. Вона була заслуженим діячем мистецтв України. За своє творче життя написала близько 60 книг для дорослих і дітей, понад 500 пісень.
 
Письменниця є автором музичної абетки "Алфавітні усмішки", композитором якої є Олександр Білаш, а також музичної казки "Пані Киця" та багатьох ілюстрованих оригінальних абеток.
 
Її творчість занесено до світової скарбниці "Література ХХI століття". Поетеса - лауреат всеукраїнських літературних премій імені Павла Усенка, Марусі Чурай, Семена Гулака-Артемовського та міжнародної премії "Дружба".
 
Вірші поетеси перекладено російською, англійською, німецькою, чеською, болгарською, угорською, монгольською та іншими мовами.
 
Першу поетичну збірку під назвою "Йшла синичка до кринички" вона опублікувала 1983 року.
 
Мати ще замолоду називала Ганну "родимою", тобто талановитою. Так казали на її рідній Вінниччині - родимий, наприклад, до шиття чи будівництва.
 
Чому вона народилася з поетичною душею? "Тому що я дитя любові - великої і чистої, як сльоза", - пояснювала Ганна Танасівна.
 
"Я - жінка, я - мати... Запалена Богом остання свіча. ... Загалом те, що я намрію, - збувається. Тому кажу: частіше мрійте, не впадайте у відчай, бо ми чомусь дуже часто і легко опускаємо руки", - говорила 2017 року Ганна Чубач в інтерв'ю "Україна молодій".