Едуард Успенський помер у Москві

10:03, 15.08.2018
Едуард Успенський помер у Москві

Едуард Успенський здобув популярність завдяки дитячим книгам "Крокодил Гена та його друзі", "Канікули в Простоквашино", "Дядя Федір, пес і кіт" (фото: facebook.com)

Письменник Едуард Успенський, автор "Канікул у Простоквашино", "Крокодила Гени" і багатьох інших творів помер у Москві у вівторок ввечері 14 серпня.
 
Про це повідомляють російські ЗМІ з посиланням на дружину та дочку письменника.
 
За даними телеграм-каналу Mash, Успенський помер в своєму будинку в Новій Москві. 
 
В останні роки письменник страждав від онкологічного захворювання. Успенському було 80 років.
 
У 2014 році Едуард Успенський заявив телеканалу "Дождь", що Росія після анексії Криму розділилася на два табори: "Країна розділилася на 10% розумних і на 90% ідіотів. Я вважаю, що я належу до десяти розумних, бо вся ця історія з Кримом - вона потворна".
 
Успенський тоді додав, що велика частина його знайомих вважає, що "Крим наш" і "Донбас теж має бути наш" (російський).
 
Едуард Успенський народився в Єгор’євську Московської області. Батько був партійним функціонером, а мати - інженером-машинобудівником.
 
Успенський закінчив Московський авіаційний інститут, а коли став інженером, почав заробляти на життя створенням сценаріїв для мультиплікаційних фільмів. За його сценаріями і творами зняли 60 мультфільмів.
 
Він створив персонажів, які стали популярними в багатьох країнах серед дітей і дорослих - крокодил Гена і Чебурашка, кіт Матроскін, дядя Федір, листоноша Пєчкін, пес Шарик, брати Колобки.
 
Перша книга Успенського про дядю Федора "Дядя Федір, пес і кіт" була опублікована в 1974 році.
 
Крім того, письменник був одним із творців передач "На добраніч, малюки!", "АБВГДейка", "Радіоняня", також створив розповідь про "Крокодила Гену".
 
В останні роки Успенський конфліктував з кіностудією "Союзмультфільм", звинувачуючи її в порушенні авторських прав.
 
Раніше, 27 липня, у Москві від серцевого нападу помер письменник Володимир ВойновичВойнович критикував агресію Росії проти України: захоплення Криму та війну на Донбасі, а також виступав на підтримку Надії Савченко під час її утримання в Росії.