Сина Василя Стуса помітили у журі поетичного конкурсу Медведчука

09:15, 15.08.2018
Сина Василя Стуса помітили у журі поетичного конкурсу Медведчука

Син відомого українського поета і політв’язня Василя Стуса - Дмитро Стус - у 2013 році був членом журі поетичного конкурсу, який організував "Український вибір" Віктора Медведчука.
 
Відео з конкурсу опубліковане на YouTube. 
 
Одна з конкурсанток після прочитання поезії запитала у Стуса, як він ставиться до того, що людина, яка засадила його батька, фінансує даний поетичний конкурс.   
 
"Така людина тут сидить - Дмитро Стус. Не очікувала вас тут побачити. Скажіть, а яке ваше ставлення до того, що подібні літературні заходи в якості політичного піару оплачує людина, яка засадила великого українського поета Василя Стуса за грати?", - запитала вона.
 
Зал зустрів питання оплесками.
 
Дмитро Стус подякував за питання і заявив, що не знав, хто спонсор даного конкурсу.
 
"Відвертість за відвертість. Коли мене сюди запрошували, я не питав, хто спонсор", - сказав син поета-політв’язня.
 
Його відповідь зустріли сміхом і вигуками, що про спонсора знали всі.
 
Стус після цього звинуватив дівчину, що вона "залежить від політики".
 

"Я давно вже працюю в культурі і хочу вам сказати, що дуже мало людей, які підтримують поетичні конкурси. А для вас я хочу сказати і ваших колег: ви занадто залежите від політики. Якщо ви вже говорите про Василя Стуса, то в нього є дуже добрі слова: "А ще зневажаю політиків". Люди, які служать політикам, це ще гірше. В даному випадку ви говорите не своїми словами", - сказав син поета.
 
Він також додав, що "якщо вам буде легше, я можу звідси піти", однак залишився у залі.
 
Віктор Медведчук був адвокатом Василя Стуса у 1980 році, коли радянський суд засудив поета до 10 років таборів і 5 років заслання.  
 
Загинув Стус у вересні 1985 року в тюремному карцері.
 
Раніше стало відомо, що син українського поета та політв'язня Василя Стуса - Дмитро - відмовився співпрацювати з творцями фільму про батька, оскільки йому категорично не сподобався сценарій стрічки.
 
Нагадаємо, що навколо зйомок фільму "Птах душі" про українського поета Василя Стуса розпочався скандал, коли стало відомо, що зі сценарію були вилучені сцени за участі персонажа на ім’я Віктор Медведчук. За словами актора Геннадія Попенка, це нібито було зроблено після погроз за особистим "проханням" політика Віктора Медведчука, який свого часу був адвокатом Василя Стуса.
 
Режисер фільму про Василя Стуса Роман Бровко після розголосу та скандалу пообіцяв дозняти сцени із Віктором Медведчуком, які зникли із фільму нібито через задовгий хронометраж.
 
Сам Медведчук загрожує судом і забороною у разі виходу в прокат фільму про Стуса.