Україна пропонує Туреччині відновити зерновий коридор без рф

13:55, 07.09.2023
Україна пропонує Туреччині відновити зерновий коридор без рф

Пропозиція про роботу зернового коридору без росії передана турецькій стороні. (facebook.com/oleksandr.kubrakov)

Україна передала Туреччини пропозицію відновити роботу «зернового коридору» без участі моковії.

 

Як інформує Україна молода, про це заявив посол України в Туреччині Василь Боднар на пресконференції в Медіацентрі Україна – Укрінформ у четвер.

 

"Пропозиція про роботу ("зернового коридору" ) без росії передана турецькій стороні. Поки що немає остаточного підтвердження. Але оскільки кораблі (із зерном. - Ред.) вже йдуть територіальними водами Румунії, Болгарії, а також Туреччини і проходять протоки без обмежень, то насправді це раціональний шлях", - розповів дипломат.

 

Пан Боднар нагадав, що і в рамках "зернової ініціативи" досить частими були випадки, коли країна-агресор обмежувала прохід кораблів до України або намагалася регулювати доступ до того чи іншого українського порту. Окрім того, існувало обмеження на перелік продукції, яку можна було експортувати з території України.

 

Посол додав, що оскільки немає жодних експортних обмежень щодо української продукції для суден, які проходять цим гуманітарним коридором, такий альтернативний варіант може бути одним з основних для врегулювання ситуації.

 

Водночас він зазначив, що наразі триває комунікація між Туреччиною і ООН за результатами переговорів і з Україною, і з росією, щоб виробити узгоджені позиції.

 

"Ми, звичайно, займаємо конструктивну позицію по відношенню до наших партнерів Туреччини та ООН і посередників і випрацьовуватимемо механізми, які будуть вигідні нашій стороні, але не зашкодять принциповій позиції щодо зняття санкцій з росії - це абсолютно хибний шлях", - підсумував Боднар.

 

Як повідомляла «УМ», 4 вересня у Сочі відбулася зустріч президента Туреччини Ердогана та російького диктатора путіна, головною темою якої було відновлення дії Чорноморської зернової ініціативи. Згоди з цього питання досягнуто не було.