Швеція не готова передати Україні винищувачі Gripen

14:31, 21.08.2023
Швеція не готова передати Україні винищувачі Gripen

Швеція не передасть Україні бойові літаки Gripen, оскільки вони їй потрібні «оборонятися» (Фото з відкритих джерел)

Ульф Крістерссон, прем'єр-міністр Швеції, заявив, що країна не надасть Україні літаки типу Gripen, оскільки потребує їх для забезпечення власної оборони. Однією з причин такого рішення є незавершений розгляд заявки Швеції на вступ до НАТО. 

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє The Guardian.

 

«Ми нічого не виключаємо у майбутньому. Ми зробимо все можливе, щоб підтримати їх (Україну – ред.) також авіацією. Але наразі нових зобов’язань щодо надання Україні шведських літаків немає», — сказав він телеканалу TV4.

 

За його словами, завданням цієї ІПСО є, насамперед, тиск на своїх. «Але тим не менше, попри це, (росіяни – ред.) здаються у полон, і українські захисники захоплюють загарбників у полон та поповнюють обмінний фонд», - поінформував Юсов.

 

Представник ГУР назвав дуже цікавою заяву міністра оборони РФ Сергія Шойгу про те, що тепер одним із ключових завдань так званої СВО є повернення до РФ російських військовополонених, які знаходяться в Україні.

 

«Логіка унікальна. А як вони взагалі з’явилися? Може, не треба було починати це так зване СВО, і не було б полонених? Менше з тим, заява була, а тепер мають бути конкретні дії з боку російської влади, щоб повертати своїх військовополонених. Має бути тиск, у тому числі матерів, дружин та батьків на цю владу, щоб повертати своїх «ванюшок» із українського полону», - зазначив він.

 

Відповідаючи на питання, Юсов заявив, що такий тиск у РФ є, але він – точковий. 

 

«Щоб був масовий, треба громадянське суспільство, а там його немає», - вважає представник ГУР.

 

За його словами, Україна готова зі свого боку повертати полонених росіян, звичайно, повертаючи своїх захисників, захисниць і незаконно утримуваних цивільних осіб.

 

«Питання: що для цього робить РФ? Україна (для цього багато – ред.) робить, і робить дуже активно. І ми сподіваємося, що принаймні цього разу будуть не лише заяви, а й конкретні дії (з боку РФ – ред.) у межах міжнародного права, Женевських конвенцій - все, як має бути», - сказав Юсов.

 

Він запевнив, що Україна використовує всі інструменти, щоб повертати і цивільних також. Представник ГУР заявив, що це робити вдається, хоча і дуже складно, бо Україна має справу з державою-агресором, яка часто нехтує базовими питаннями міжнародного права і прав людини.

 

«Тим не менше, ця робота триває, і всі необхідні інституції - і Координаційний штаб із питань поводження з військовополоненими, і Офіс уповноваженого з прав людини, і Офіс Президента - над цим наполегливо працюють», - запевнив представник Головного управління розвідки Міноборони.

 

Як повідомляла УМ, українські  льотчики вже розпочали участь в ознайомчому навчанні на шведських винищувачах JAS 39 Gripen, які Київ планує отримати.