Офіційні волонтери не платитимуть жодних податків з товарів для ЗСУ – Сергій Марченко

17:35, 01.06.2023
Офіційні волонтери не платитимуть жодних податків з товарів для ЗСУ – Сергій Марченко

Волонтер Ігор Луценко зібрав в рамках проекту «Люті Пташки» близько 20 млн грн і отримав проблеми від податкової. (Фото з відкритих джерел)

Міністр фінансів України Сергій Марченко намагається загасити скандал, який виник через бажання його підлеглих оподатковувати волонтерів.

 

Напередодні громадськість обурило те, що, на думку урядовців, донати людей, які вони переказують на картку конкретного волонтера…. це є дохід цієї фізичної особи, з якого треба сплатити податки.

 

Нині ж міністр Марченко намагається запевнити, що волонтери та громадськість нібито не так все зрозуміли.

 

Як інформує Україна молода, свою позицію Сергій Марченко виклав у Фейсбуці в четвер.

 

Втім, коментарі під дописом міністра фінансів засвідчують, що він ще більше розлютив волонтерів та благодійників.

 

«Хочу запевнити, що жодних податків з тих товарів, які передаються ЗСУ, сплачувати не потрібно. Це діюча норма Податкового кодексу. Тут не може бути жодних інших тлумачень. Наголошую, ті волонтери, хто офіційно ведуть свою діяльність для допомоги армії - не сплачують ЖОДНИХ податків», - написав урядовець.

 

Марченко зазначив, що Кабінет Міністрів на засіданні 2 червня розгляне питання про включення дронів у постанову №112 "Про затвердження переліку засобів, товарів (робіт, послуг), сума (вартість) благодійної допомоги для закупівлі або у вигляді яких не включається до оподатковуваного доходу платників податку на доходи фізичних осіб".

 

                                                             Сергій Марченко неабияк розлютив волонтерів.

 

За його словами, уряд також визначить уповноваженого представника, який буде забезпечувати як постійну комунікацію, так і вирішення проблемних питань, які постійно виникають у волонтерському середовищі.

 

Він також заявив, що не говорив жодних фраз, які можуть когось образити чи знецінити, та попросив усі ЗМІ, які поширили таку інформацію, це врахувати та спростувати. Також очільник Мінфіну повідомив, що провів із волонтерами зустріч, на якій обговорили існуючі проблеми та шляхи їх вирішення.

 

У коментарі під дописом міністра користувачка Лариса Віміна написала:

 

«Волонтери, які ОФІЦІЙНО ведуть свою діяльність" - це реально не фраза, а бімба!!! Тобто є "офіційні" та "неофіційні" волонтери? Він навіть терміну не розуміє, яким оперує, бо волонтер - це людина, яка працює для блага суспільства безоплатно, у вільний від роботи час. Де цих марченків вирощують в такій кількості? Де цей Серьожа сидів дев'ять років, що досі не знає: у нас майже кожен, у кого чоловік-друг-співробітник-донька-син-сусід воює, той збирає гроші на його спорядження. Якого у воюючої людини нема завдяки цим серьожам! Якщо 'неофіційні" волонтери, завдяки цьому "міністру", припинять постачання в армію дронів та антидронів, через тиждень хлопці, яки опинилися, скажемо так, в незручному становищі, його просто прикопають десь в сквері, бо жалко кулі витрачати на українських гнід. І ніяка охорона не допоможе. Я вже не кажу про військових, які збирають гроші на спорядження безпосередньо на свої картки...».

 

І таких критичних коментарів на адресу Марченка дуже багато. 

 

Зауважимо, що 31 травня окремі лідери волонтерського руху та ЗМІ повідомили, що українські волонтери зобов'язані сплачувати податки з коштів, зібраних на потреби українських військових, якщо вони витрачаються на товари не затверджені постановою №112 від 24 лютого 2016 року. За словами волонтерів, старий документ семирічної давнини (!) не включає низку технологічних товарів, які необхідні для війська, у тому числі дрони.

 

Зокрема, найбільший резонанс викликав пост волонтерки Любові Шипович під назвою «А ти вже сплатив податок на волонтерство?».

 

За її словами, навіть зареєстровані в усіх реєстрах волонтери, які збирають всі чеки за покупки, мають запити і акти від військових, зобов'язані сплачувати податки із волонтерських зборів, якщо за ці кошти вони придбали щось таке, що не вказано в постанові 112 за 2016 рік.

 

Тоді як в цій постанові немає ні дронів, ні антидронових рушниць, ні пультів, ні окулярів, ні старлінків і ще десятків технологічних товарів.

 

 

«І коли в рамках проекту «Люті Пташки» Ігор Луценко зібрав на свою монобанку близько 20 мільйонів гривень, банк тут же поспішив дізнатись, на що будуть витрати, а податкова запевнила, що чекають сплату податків. Податків з коштів, за які ви всі, хто донатив, вже заплатили податок на дохід.

 

А тепер ці кошти стали вважатись доходом Ігоря. Хоча всі 100% він перерахував на закупівлю дронів. Нагадаю тих дронів, які не купує Міноборони, і які лише ми з вами та військові самі для себе купують. Захист Батьківщини - це не просто: збери собі кошти, придбай необхідне, ризикуй життям, а якщо раптом не помреш, то заплати податок на те, що придбав собі для захисту Батьківщини», - обурювалася пані Шипович.

 

Як повідомляла "УМ", нещодавно волонтерка Дана Ярова заявила про існування рекордної дебіторської заборгованості оборонного відомства, внаслідок чого велика кількість контрактів на закупівлю зброї просто не виконується.