В Україні суттєво подорожчали продукти харчування

13:03, 24.05.2023
В Україні суттєво подорожчали продукти харчування

Українцям вчергове доведеться затягувати паски. (Фото з відкритих джерел)

У той час, як наші хлопці воюють на фронті з російськими варварами не повертається язик жалітися на якісь негаразди в тилу. Але життя є життя, й від нагальних фізіологічних потреб нікуди подітися – їсти потрібно щодня, але чи зможе пересічний українець задовольнити ці потреби, коли наразі в Україні суттєво здорожчали продукти харчування. І мова йде не лише про пенсіонерів, адже малозабезпечиними через війну стали мільйони наших співвітчизників.

 

Згідно повідомленням Держстату з квітня 2022-го по квітень 2023-го загальне зростання цін склало 21,7%. Найбільше у ціні зросли яйця – на 129,3%. За його даними, решта продуктів здорожчала не так сильно, хоч і досить відчутно.

 

Більш ніж на 20% зросли ціни низки продуктів, зокрема: риби та продуктів з неї – на 28,8%; овочів – на 27,9%; фруктів – на 24,4%; м'яса та м'ясопродуктів – на 22,5%; цукру – на 20,5%.

Також одразу кілька груп продуктів подорожчало більш як на 10%. Мова  йде про: масло, що зросло в ціні на 15,9%; сир  – на 15,1%; хліб – 14,6%; хлібопродукти – на 12,7%; молоко – на 12,2%; макаронні вироби – на 11,1%.

Найменше в ціні зросла соняшникова олія – вона здорожчала на 1,4%.

 

Вочевидь, аби вже зовсім не вводити людей у ступор, парламентарі вирішили заспокоїни українців своїми обіцянками-цяцянками. Так, за словами голови парламентського Комітету з питань аграрної та земельної політики Олександра Гайду, ціни на їжу в Україні знижуватимуться, додавши, що цей процес, ніби-то,  уже йде.

 

Причини – збільшення пропозиції від домогосподарств через потепління. А також зменшення попиту від населення. "Молода картопля, капуста, морква та буряк – все це наприкінці травня, на початку червня може піти в ціні на спад, коли збільшиться пропозиція від вітчизняних виробників. Є надія, що цього року буде більше фруктів, овочів та баштанних з деокупованих районів Херсона . А це може позначитися і на зменшенні цін на ці продукти", – зазначив нардеп-оптиміст.

 

При цьому він наголосив: чи суттєво впадуть ціни на продукти – сказати важко, адже під час війни значно здорожчала логістика. Водночас, зазначив Гайду, цього року відновлюється вирощування овочів на Одещині, а також в центральних та західних регіонах України. Що, за його словами, також може вплинути на зниження цін.

 

Як би там не було, але затягнути паски українцям таки доведеться, адже не загорами й суттєве здорожчання електроенергії, яке потягне за собою злет цін на все інше за принципом доміно. Проте потрібно бути оптимістами й найголовніше зараз – здобути перемоги над північними варварами.