Перший пішов: конфісовані у США активи росолігарха передадуть Україні

10:28, 11.05.2023
Перший пішов: конфісовані у США активи росолігарха передадуть Україні

Це перший прецедент арешту в США значних олігархічних активів росіян з подальшою їх передачею Україна на відбудову країни.

Конфіскацію активів російського олігарха з подальшою їх передачею для відновлення України вперше схвалено Сполученими Штатами Америки.

 

Як інформує УМ, про це пише Financial Times з посиланням на відповідний дозвіл, наданий генеральним прокурором США Мерріком Гарландом.

 

Гарланд заявив, що такі рішення будуть зроблені і надалі. "Хоча це перший переказ Сполученими Штатами конфіскованих російських коштів на відбудову України, він не буде останнім", – сказав він у своїй заяві.

 

Рішення Гарланда пов'язане з минулорічним обвинувальним актом проти російського олігарха і засновника кремлівської пропагандистичної медіа-імперії Костянтина Малофєєва, якого звинуватили в порушенні санкцій, введених проти нього у відповідь на анексію українського Криму Москвою в 2014 році.

 

Так, на словами Гарланда, були заарештовані мільйони доларів "з рахунку в американській фінансовій установі, яка пов'язаний з порушенням санкцій Малофєєвим". У лютому, після зустрічі з генеральним прокурором України Андрієм Костіним, Гарланд санкціонував використання цих коштів "в Україні для відшкодування шкоди, завданої несправедливою війною Росії".

 

У середу Гарланд заявив, що конфісковані гроші були передані Державному департаменту США і будуть призначені для подальшої передачі Україні.

 

Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну західні чиновники шукають способи для використання заарештованих російських активів на користь України.

 

Як повідомляла УМ, в Україні арештовано активів рф і білорусі на 30 млрд грн.