Нацбанк презентував банкноту «Пам’ятаємо! Не пробачимо!» номіналом 20 грн

17:01, 24.02.2023
Нацбанк презентував банкноту «Пам’ятаємо! Не пробачимо!» номіналом 20 грн

Нова оригінальна вертикальна 20-гривенна купюра випущена НБУ до річниці повномасштабного вторгнення рашистів в Україну. (Фото НБУ)

Нацбанк презентував нову пам’ятну банкноту “ПАМ’ЯТАЄМО! НЕ ПРОБАЧИМО!”, присвячену боротьбі України проти російських загарбників та увічненню сили духу українського народу, його стійкості, незламності та героїзму

 

  Як інформує УМ, про це повідомляє пресслужба НБУ.

 

"Ми не могли не відзначити цю дату, роковини повномасштабного вторгнення, цей драматичний, шокуючий та розстріляний рік нашого життя. Війну, яка триває для нас не рік і не десять, а сторіччя. Тому ми вирішили увічнити нашу спільну боротьбу на грошах. Сьогодні Нацбанк презентує пам'ятну банкноту, яку ми створили як нагадування про війну за незалежність і суверенітет України", - повідомив голова НБУ Андрій Пишний.

 

 

Пам'ятна банкнота "Пам'ятаємо! Не пробачимо!" номіналом 20 гривень вводиться в обіг 23 лютого 2023 року.

 

Зазначається, що вона має унікальний дизайн, виконаний вертикально. Створив дизайн цієї пам'ятної банкноти заслужений художник України Володимир Таран.

 

Тираж обмежений - 300 тисяч штук, (зокрема, з яких: 200 000 шт. - у сувенірній упаковці; 99,9 тис. шт. - у конвертах).

 

Пам'ятна банкнота є законним платіжним засобом та обов'язкова до приймання усіма фізичними і юридичними особами без будь-яких обмежень на всій території України за всіма видами платежів.

 

 

Її тираж – 300 тисяч штук (зокрема, з яких: 200 000 шт. – у сувенірній упаковці; 99,9 тис. шт. – у конвертах).

 

Придбати пам'ятну банкноту "ПАМ'ЯТАЄМО! НЕ ПРОБАЧИМО!" можна буде в інтернет-магазині нумізматичної продукції НБУ. Банкноти з першої частини тиражу будуть доступні для купівлі, починаючи з 24 лютого 2023 року. Крім того, наприкінці березня банкнота надійде для реалізації до банків-дистриб'юторів.

 

Як повідомляла УМ, дві українські пам’ятні монети увійшли до 10 найкращих монет світу за підсумками престижного міжнародного монетного конкурсу "Монета року" та здобули перемогу в  номінаціях "Найкраща монета про сучасну подію" та "Найхудожніша монета року".