Рада проголосувала за Держбюджет-2023 в першому читанні

17:40, 07.10.2022
Рада проголосувала за Держбюджет-2023 в першому читанні

Правки до проєкту держбюджету розглядали дві години. (facebook.com/verkhovna.rada.ukraine)

Верховна Рада ухвалила законопроєкт Державного бюджету України на 2023 рік у першому читанні.

 

За документ проголосував 251 народний депутат під час засідання 7 жовтня.

 

Як інформує Україна молода, про це пвідомив перший заступник голови ВР Олександр Корнієнко

 

«Це бюджет воюючої країни з двома великими розділами: підтримка сил оборони; соціальне забезпечення. Також у Бюджеті на наступний рік суттєво зменшені видатки на державу, однак передбачені кошти на підтримку бізнесу та аграрної сфери, а ще — на відновлення України після повномасштабного вторгнення рф, зокрема — деокупованих територій, аби українці змогли якнайшвидше повернутися до своїх міст/сіл/селищ та домівок», - написав перший віце-спікер.

 

І додав: «Плануємо, що уже в цьому місяці країна отримає затверджений Держбюжет-2023. Сподіваємося, що він стане бюджетом перемоги!»

 

Водночас перший заступник голови Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк повідомив наступне:

 

«Години дві розглядали правки. В результаті нічого не змінилося. Залишилося лише дві «балансові правки» (ті, що прямо прописані у висновку Комітету): +2 млрд (грн- ред.) ДФРР (Державний фонд регіонального розвитку - ред.) та +446 млн соцзахисту дітей та сім’ї».

 

Він зазначив, що у залі парламенту вдалося відхилити правку про збільшення фінансування «марафону» на 1,4 млрд грн.

 

Як ідеться у пояснювальній записці, документ передбачає доходи на рівні 1,28 трлн грн, тоді як видатки заплановані на рівні 2,57 трлн грн.

 

Дефіцит бюджету передбачено на рівні 20% ВВП, перекрити який заплановано коштом державних запозичень в обсязі 1 686,8 млрд грн (загальний фонд – 1 516,8 млрд грн, спеціальний фонд – 170,0 млрд грн), з них для погашення державного боргу – 415,0 млрд гривень. На національну безпеку та оборону закладається – 1 141,1 млрд грн, або 17,8% ВВП.

 

Як повідомляла «УМ», Верховна Рада ухвалила постанову, в якій звертається до ООН, парламентів та урядів її держав-членів, ЄС і Ради Європи із закликом створити спеціальний  міжнародний трибунал для рф щодо її злочинів проти України.