До Литви прибув перший вантажний поїзд із зерном з України

17:23, 24.05.2022
До Литви прибув перший вантажний поїзд із  зерном з України

Перший зерновий потяг прибув до Литви за новим маршрутом в обхід Білорусі (delfi.lt)

Перший вантажний потяг заповнений українським експортним зерном доїхав до території Литви і направляється у порт Клайпеда. Цей потяг подолав шлях, прокладений в об’їзд Білорусі, яка стала союзником росіі і фактично бере участь у війні проти України. 
 
Як інформує Україна молода, про це повідомляє видання Delfi.
 
Українське зерно через територію Польщі прибуло на станцію Шештокай. У процесі перевезення взяли участь дві залізничні компанії – польська Lotos Kolej довезла вантаж з України до Литви, а з польського кордону до Шештокая рух зернового поїзда забезпечить литовська LTG Cargo.
 
Далі українське зерно відправиться у порт Клайпеда, де буде перевантажене на судна.
 
Перший поїзд не залишиться останнім. Представниця LTG Лаура Габрілавічюте запевнила, що до Литви цього тижня приїдуть ще кілька вантажних потягів з України. 
 
«Ми плануємо доставити два поїзди із сільськогосподарською продукцією (олія, кукурудза, зерно), замовлені LTG Cargo в України», – зазначила Габрілавічюте.
 
Нагадаємо, кілька днів тому міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський розповів у інтерв’ю «Голосу Америки», що альтернативи українському зерну немає – тож, якщо не розблокувати одеський порт, у світі розпочнеться продовольча криза.
 
А сьогодні впливове британське видання The Times зазначило, що, за неофіційною інформацією, європейські військові кораблі планують взяти участь у розблокуванні морських поставок зерна з України. Зокрема, буде розмінований вантажний порт Одеси. 
 
Як повідомляла УМ, Глава литовських залізниць Егідіус Лазаускас заявив, що перевезення вантажів між Україною та Литвою в обхід Білорусі окупилося. Вартість витрат приблизно становить 60 тисяч євро.