В Україні арештовано активів рф і білорусі на 30 млрд грн

10:30, 21.05.2022
В Україні арештовано активів рф і білорусі на 30 млрд грн

Заарештовані активи росії й білорусі підуть на відбудову України

Директор Бюро економічної безпеки України Вадим Мельник під час зустрічі з представниками Консультативної Місії Європейського Союзу в Україні (EUAM) повідомив, що Бюро економічної безпеки України (БЕБ) наклало арешт на активи росії та Білорусі, загальна вартість яких складає понад 30 мільярдів гривень.
 
Як інформує Україна молода, про це повідомляє Урядовий портал.
 
Як зазначається, метою зустрічі було обговорення актуальних питань діяльності БЕБ в умовах війни, поточний стан розбудови органу, бачення роботи БЕБ після завершення війни, зокрема, щодо захисту коштів ЄС, направлених на підтримку нашої держави (міжнародної технічної допомоги) та подальша взаємодія КМЕС та БЕБ.
 
Вадим Мельник серед пріоритетних напрямів діяльності Бюро відзначив розслідування злочинів, де задіяні активи країни агресора.
 
«Загальна вартість активів росії та білорусі, на які БЕБ забезпечило накладення арешту становить понад 30 млрд грн. І це лише початок»,—- сказав Мельник.
 
Своєю чергою заступник Голови Консультативної Місії Європейського Союзу в Україні Фредрік Веслау розповів про актуальні напрями роботи КМЕС, підтримку українських громадян за кордоном, а також про гуманітарний напрям роботи КМЕС в Україні.
 
«Підтримка діяльності державних органів під час агресії російської федерації є особливо актуальною. Відновлення зв’язків, розуміння напрямів подальшої співпраці між КМЕС та БЕБ, надання такої необхідної зараз підтримки та допомоги є головним завданням. Представники КМЕС націлені на посилення підтримки з розбудови Бюро як прозорого та ефективного органу»,- наголосив Веслау.
 
Сторони домовилися продовжити співпрацю у розбудові ІТ-інфраструктури та створенні потужного аналітичного центру на базі БЕБ. Зокрема, обговорили забезпечення спеціальними програмними продуктами аналітичного підрозділу та підрозділу детективів, які допоможуть вивести на якісно новий рівень боротьбу з кримінальними проявами в економіці України. 
 
У ході зустрічі також наголошувалось на необхідності розвитку співпраці з іншими міжнародними організаціями та продовження перемовин із компетентними органами інших держав щодо матеріально-технічної, методологічної та іншої підтримки.
 
Як відомо, Офісом генпрокурора на початку квітня забезпечено накладення арешту на 17800 залізничних вагонів, які належать підприємствам рф та республіки білорусь, в рамках розслідування кримінального провадження за фактом умисного ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах (ч. 3 ст. 212).
 
Як повідомляла УМ, для фінансування відбудови України після війни Європейський Союз шукає шляхи використання заморожених активів російських олігархів.