«Вовина тисяча»: в Україні офіційно стартувала програма «єПідтримка»

12:24, 19.12.2021
«Вовина тисяча»: в Україні офіційно стартувала програма «єПідтримка»

Виплату може отримати громадянин України, який досяг 18 років і має в застосунку Дія "зелений" COVID-сертифікат вакцинації. (facebook.com/mintsyfra)

Державна програма "єПідтримка" з виплати однієї тисячі гривень громадянам України, які пройшли повну вакцинацію офіційно стартувала в Україні саме в День Святого Миколая, 19 грудня.

 

По це повідомляє Україна молода з посиланням на роз'яснення Міністерства цифрової трансформації у неділю.

 

Зазначається, що виплату може отримати виключно громадянин України, який досяг 18 років і має в застосунку Дія "зелений" COVID-сертифікат вакцинації.

 

Ініціював програму з виплати тисячі гривень вакцинованим українцям президент Володимир Зеленський, через що в народі цю виплату назвали «Вовина тисяча».

 

Для отримання виплати необхідно зареєстуватися у Дії, а також оформити картку в одному з банків-партнерів (наразі це - Альфабанк, А-банк, Монобанк, Приватбанк, Укргазбанк).

 

Про участь у програмі "єПідтримка" також заявив і Ощадбанк. Список банків-партнерів поповнюватиметься у міру їх підключення до "єПідтримки".

 

Віртуальна картка буде одразу запрограмована на оплату тих категорій послуг, які найбільше постраждали від карантину: на залізничні й авіаквитки в межах країни, театри, кіно, музеї, концерти, книги, спортзали.

 

Кошти на віртуальну картку в межах програми "єПідтримка" мають надійти упродовж 10 днів після подання заявки.

 

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров зазначив:

 

«Ви отримуєте гроші на 4 місяці. Якщо за цей час ви їх не витратите, рахунок закриють. Розплачуватися можна буде онлайн і офлайн, але лише на вказані категорії українського бізнесу.

 

Банки розпізнаватимуть категорію бізнесу під час оплати карткою за допомогою МСС-кодів. Це код, який присвоюється торговій точці та характеризує напрям її бізнесу. У разі оплати карткою єПідтримка він має збігтися з одним із кодів, вказаних у постанові. Витратити гроші ті на категорії товарів та послуг, яких немає в переліку, переказати їх на іншу картку, зняти готівкою буде неможливо».

 

Для тих українців, хто не взяв участь у бета-тестуванні проєкту «єПідтримка», послуга доступна з 19 грудня. Заявку можна подати до кінця терміну дії програми, тобто до 18 грудня 2022 року.

 

На витрату 1000 грн є чотири місяці з моменту їх зарахування на картку.

 

Як повідомляла «УМ», громадяни України, старші 60 років, які пройшли повну вакцинацію проти COVID-19, із січня 2022 року зможуть витратити тисячу гривень на соціальні потреби, у тому числі на придбання ліків ( їх перелік має визначити Кабмін).