Легендарний 140-річний завод «Більшовик» продали на аукціоні

12:51, 27.10.2021
Легендарний 140-річний завод «Більшовик» продали на аукціоні

"Більшовик" після численних перипетій таки продали. (Фото: Dmitry Sennychenko)

На аукціоні Фонду державного майна продали «Перший київський машинобудівний завод» (колишній завод «Більшовик») у рамках великої приватизації.

 

Як інформує УМ, трансляція аукціону велася на YouTube каналі фонду.

 

Стартова ціна торгів — 1,39 млрд гривень. Кожен учасник міг підвищувати ціну на 20 млн грн.

 

У результаті завод продали за 1 429 017 000 грн ТОВ «Дженерал Комерс» — її конкурентами були компанії «Інвест новації» та «ІДК Каскад».

 

Компанія отримала контрольний пакет акцій заводу (100%), який було засновано 1881 року.

 

Згідно із умовами приватизації, затвердженими Кабміном, новий власник має інвестувати в модернізацію щонайменше 57 млн грн протягом трьох років.

 

Також власник має погасити борги у розмірі понад 400 млн гривень та зберегти частину потенційного виробництва на майданчику у Києві чи Жашкові.

 

Тепер переможець протягом 10 днів має підписати договір купівлі-продажу та протягом 30 днів перерахувати гроші до державного бюджету. Далі розпочнеться етап розвитку заводу.

 

Це перший успішний обʼєкт великої приватизації протягом останніх 15 років, заявили у Фонді. Останнім великим обʼєктом була «Криворіжсталь» («АрселорМіттал»).

 

Зауважимо, що компанія «Дженерал Комерс» зареєстрована у 2018 році. Її керівник – Ігор Хижняк.

 

Основний вид діяльності – неспеціалізована оптова торгівля. Статутний капітал — 4 110 грн. Засновниками компанії вказани Володимир Долгополов, кіпрська компанія «АБ Піллар Холдінгз Лімітед» та інвестфонд «Ларам Систем» (Київ).

 

У грудні уряд затвердив перелік держпідприємств, які підлягають приватизації.

 

У 2021 році уряд планує продати Одеський припортовий завод, завод «Більшовик», Об’єднану гірничо-хімічну компанію, «Президент-готель» у Києві, а також «Центренерго». До продажу готують також кілька обленерго та теплоелектроцентралей.

 

Як повідомляла УМ, багатостраждальний столичний завод «Більшовик» на Шулявці (читай — ласий величезний шмат київської землі біля метро, не так і далеко від середмістя) знову опинився в центрі уваги — Фонд дер­жмайна готується його продати.