Нацбанк випустив пам’ятну монету з маяками Херсонщини і Криму

15:53, 20.07.2021
Нацбанк випустив пам’ятну монету з маяками Херсонщини і Криму

Новий пам'ятний п'ятигривеник

Національний банк України випустив пам’ятну п’ятигривневу монету «Маяки України»: на ній зображені маяки Станислав-Аджигольский задній і Бірючий.

 

Як інформує УМ, про це повідомили на сайті НБУ.

 

На реверсі монети зображені маяки: Станіслав-Аджигольський задній, Зміїний, Євпаторійський, Меганомській), Іллінський, Бирючий. Вгорі є напис «Маяки України».

 

Станіслав-Аджигольський і Бирючий маяки розташовані на території Херсонської області. Євпаторійський, Меганомській та Іллінський маяки розташовані на території окупованого Росією Криму.

 

Монета виготовлена накладом у 35 тисяч штук, метал – нейзильбер(сплав міді з 5…35 % нікелю і 13…45 % цинку). Дизайн монети - спільна робота художників Володимира Тарана, Олександра та Сергія Харуків, скульптор Анатолія Демяненка. ЇЇ введення в обіг заплановано на 22 липня 2021 року.

 

Додамо, що маяк Станіслав–Аджигольський Задній - найвищий маяк України. Розташований поблизу с. Рибальче Голопристанського району. Він побудований 1911 року за проєктом інженера і вченого Володимира Шухова.

 

Маяк на острові Бірючий був споруджений для обслуговування Генічеського порту 1878 року французькими майстрами. Через російсько-турецьку війну був введений в експлуатацію 1882 року.

 

Маяк на острові Зміїний встановили 1843 року. Його башта – 12 метрів. Це - найвища споруда на острові Зміїний. 1975 та 1984 років маяк було модернізовано, а 1988-го встановлено новий радіомаяк.