Проти «Донецькоблгазу» відкрили справу за відключення теплопостачання

14:06, 07.03.2021
Проти «Донецькоблгазу» відкрили справу за відключення теплопостачання

Ветеран АТО Гліб Бабіч опублікував фотографію однієї з котелень Торецька, і вентиль, який повинні перекрити й опечатати.

Поліція відкрила кримінальні провадження проти «Донецькоблгазу» за ст. 356 ККУ – самоправство за припинення подачі газу, внаслідок якого чимало прифронтових населених пунктів Донеччини залишилися без тепла.

 

 Як повідомляє УМ, про це інформує голова Донецької ОДА Павло Кириленко у неділю.

 

"Самоправні дії «Донецькоблгазу» загрожували мешканцям області та могли призвести до руйнації систем централізованого опалення", - написав пан Кириленко у соцмережах.

 

За його даними, обласне комунальне підприємство експлуатує 182 котельні та забезпечує теплом 3048 житлових будинків, 91 школу, 93 дитячих садки, 67 лікарень та 574 об'єкти іншої інфраструктури.

 

Донецька ОДА, за словами Кириленка, скоординувала дії, спрямовані на захист інтересів населення, тож подача газу в котельні відновлена.

 

Водночас, ветеран АТО Гліб Бабіч вважає, що до відключення опалення в Донецької області може бути причетний олігарх Ігор Коломойський, який володіє частиною активів НАК “Нафтогаз України” і намагається тиснути на державу після запровадження проти нього санкцій США.

 

«Здавалося б, держава повинна піклуватися про те, щоб люди на прифронтових територіях України відчували це саме піклування держави. І ставлення до них має бути особливим – тому, що вони практично “живуть на війні”. Але це відбувається тільки тоді, коли всі державні структури працюють так, як повинні, а не в режимі імітації. Бо не всі державні структури тепер, здається, є державними за фактом», - написав ветеран.

 

За його словами, в суботу почалося масове відключення котелень на Донеччині. Для цього працівників НАК “Нафтогаз України” у вихідний день, аврально викликали на роботу і тримали до виконання розпорядження про відключення.

 

Гліб Бабіч опублікував фотографію однієї з котелень Торецька, і вентиль, який повинні перекрити й опечатати.

 

«З цим (природно) не згодні жителі районів, що відключають. Тому, що відключають не тільки будинки, а й школи з садочками. І взагалі всю інфраструктуру. На їхній бік (природно) встала і військово-цивільна адміністрація. А керівництво області, в даний момент, веде в Києві щось близьке до бойових дій. Де з одного боку держава (обласна влада) – і з іншого боку держава (державна газова компанія)», - розповів ветеран АТО приховані деталі конфлікту.

 

Пан Бабіч цікавиться: «Чи вигідно державі розгойдати ситуацію прямо за спиною армії, що стоїть на фронті? Звичайно, ні! Чи є НАК “Нафтогаз України” державною структурою? Звісно так! Але ось біда. Є ще інтереси, які належать компанії однієї бородатої бабусі. І торг з Нафтогазом, через 42 відсотки власності в Укрнафті, а це не мало. Зараз часи, які дозволяють хвосту вертіти собакою (хоча це протиприродно). Є повне враження, що бабуся бадьоро “включила отвєточку” на санкції, і початок сумної картини власного фіналу. І почала, щоб не бути дріб’язковою – прямо з гарячої зони. Щоб помахати факелом прямо поруч з найбільшою пороховою діжкою. Полякати своїх розгвинчених маріонеток, вимушених притискати його під тиском проклятого Держдепу».

 

Зауважимо, раніше ПАТ «Донецькоблгаз» заявило, що ОКП «Донецьктеплокомуненерго» залишилось без постачальника природного газу через борги перед АТ «НАК «Нафтогаз України», тому Донецькоблгаз з 6 березня припинив газопостачання на об'єкти Донецьктеплокомуненерго.

 

Водночас група Нафтогаз заявила, що не надсилала заявок про вимкнення постачання газу ПАТ "Донецькоблгаз". Компанія закликала Донецькоблгаз поновити постачання газу ОКП "Донецьктеплокомуненерго" та, відповідно, подання тепла споживачам.

 

Як повідомляла "УМ", нардеп від фракції “ЄС” Олексій Гончаренко закликав президента Володимира Зеленського визначитись – він з олігархом Ігорем Коломойським чи з Україною.