Ціну газу для населення можна знизити на 44%

10:22, 12.01.2021
Ціну газу для населення можна знизити на 44%

В облгаззбутів середня ціна на 33% вища за ціну "Нафтогазу".

З 1 лютого можна було б знизити ціну газу для "вразливих" споживачів. Міненерго пропонує застосувати таку схему: ціну для населення сформувати сумою ціни газу на європейському газовому хабі та мінімальної націнки постачальників. І саме цю ціну зафіксувати на рік.

 

Якщо з ціною газу не робити нічого просто зараз, то в лютому вона зросте ще на 15%, написав виконувач обов'язків керівника Міністерства енергетики України Юрій Вітренко у фейсбуці.

 

За словами Вітренка, "Укргазвидобування" (ця державна компанія контрольована "Нафтогазом") продаватиме постачальникам газ для "вразливих" споживачів за ціною "хаб мінус транспортування".

 

Ціна "хаб мінус транспортування" – це ціна газу на європейському газовому хабі без врахування націнки за його транспортування через українську газотранспортну систему (транзитом із Росії до ЄС).

 

Саме цю ціну планують переглядати раз на рік на підставі даних біржі у листопаді. Постачальники ж будуть конкурувати між собою, пропонуючи до цієї ціни менші націнки.

 

У підсумку споживач зможе обрати собі постачальника з прийнятною ціною, зафіксованою на рік.

 

А не так, як зараз – коли ціну газу можуть змінювати щомісяця. І людина – теоретично – щомісяця повинна стежити за ціною у постачальника, порівнювати її з ціною інших постачальників, а потім ще й за потреби за декілька днів свого постачальника змінювати на іншого.

 

"За нашими розрахунками, мова йде про рівень ціни 5356 гривень (за 1000 кубометрів – ред), тобто на 44% менше, ніж середньозважена ціна в січні", - запевнив Юрій Вітренко.

 

Він також уточнив, що пропозиція Міненерго наразі перебуває на стадії обговорення, вивчення підводних каменів, юридичних нюансів. Також ще треба пояснити МВФ, що мовитиметься "про адекватні ринкові заходи, а не про відкат назад".

 

До того ж міністерство готове розглянути інші пропозиції, якщо вони краще й швидше розв'язують проблеми ринку газу.

 

Важливо: у схемі, яку описав Юрій Вітренко, не згадано про ціну за транспортування газу територією України до кінцевого споживача, платіжки за що українці отримують окремо.
 

Вітренко розповів, що за дорученням прем'єра Міненерго промоніторило ринок газу у січні 2021.

 

Виявилося, що регіональні газопостачальні компанії продають газ за ціною від 6990 до 10800 гривень за 1000 кубометрів (у середньому – 9618 гривень). Ціна ж "Нафтогазу" – 7220 гривень.

 

Отже, в облгаззбутів середня ціна на 33% вища за ціну "Нафтогазу". Одначе частку ринку вони займають гігантську – аж 89%. На думку керівника Міненерго, це вже свідчить, що "щось із цим ринком не так".


Додамо, уряд на засіданні з керівництвом Міненерго, Нафтогазу, НКРЕКУ, Операторами ДТС і представниками Офісу президента представив дві схеми зниження тарифів на газ для кінцевих споживачів.


 

Перший підхід – це формування тарифів на газ за формулою “ціна на європейських хабах “мінус” транспортування газу в Україну”, запропонований Міненерго. Також пропонується тимчасово обмежити маржу для газопостачальників.

 


“Очікуваний результат: істотне зниження тарифів і нівелювання спроб спекулянтів зберегти надприбутки в умовах формування нових європейських правил”, – зазначає прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

 

Другий підхід, який пропонує Нафтогаз, – це посилення конкуренції на ринку шляхом обов’язкової публікації усіма газопостачальними компаніями свого річного тарифу на газ. Крім того, пропонується, щоб газопостачальні компанії почали активно конкурувати за базу споживачів, що призведе до зниження тарифів в рамках відкритих торгів.



“Очікуваний результат: посилення конкуренції і, як наслідок, істотне зменшення платіжок для українців”, – заявляє Шмигаль.

 

Крім того, він повідомляє, що сформований механізм, який дозволить знизити ціну на транспортування газу. НКРЕКУ терміново починає ретельну перевірку всіх газопостачальників, які на сьогодні мають найвищі тарифи на цю послугу.