Справа ПриватБанку: Коломойський і Боголюбов «відмили» майже $800 млн у США

13:25, 25.07.2020
Справа ПриватБанку: Коломойський і Боголюбов  «відмили» майже $800 млн у США

ПриватБанк подав до суду в США змінений позов проти Ігоря Коломойського й Геннадія Боголюбова.

Колишні власники нині націоналізованого ПриватБанку - Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов «відмили» майже 800 мільйонів доларів у Сполучених Штатах.

 

Як інформує «Україна молода», про це йдеться у зміненому позові, який ПриватБанк подав до суду у штаті Делавер 21 липня.

 

Зокрема, окремі дані з позову наводить «Радіо Свобода».

 

Зазначається, що перевіривши додаткові банківські документи, банк подав до суду змінений позов проти Ігоря Коломойського й Геннадія Боголюбова. У ньому стверджується, що обидва відмили 660 мільйонів доларів через групу американських компаній Optima і ще 100 мільйонів доларів через інші американські компанії.

 

Відтак, ПриватБанк вимагає від колишніх власників відшкодування на суму в сотні мільйонів доларів.

 

У новому документі йдеться, зокрема, про те, що, як стверджують у банку, ще 86 мільйонів доларів понад суми первісного позову Коломойський і Боголювов відмили в період 2008–2010 років, вивівши ці кошти на два офшорні рахунки одного з підрозділів московського інвестиційного банку «Ренесанс-капітал».

 

Як стверджується в позові, обидва скупили активи у США на суми в сотні мільйонів доларів, зокрема нерухомість і сталеливарні компанії, завдяки фіктивним позикам, що їх видавав ПриватБанк різноманітним компаніям, які контролювали самі ж олігархи. Далі, стверджує банк, ці кошти відмивалися у США через заплутану схему оборудок.

 

Як повідомляла «УМ», у травні 2019 року ПриватБанк подав судовий позов проти свого колишніх власників до Канцелярського суду штату Делавер, у США. Їх звинуватили у відмиванні у США 623 мільйонів доларів.

 

Як повідомляла "УМ", колишній власник ПриватБанку Ігор Коломойський заперечує, що купував нерухомість у США на кошти вкладників ПриватБанку.
 
 
 
Тим не менше Коломойський перебуває під слідством федерального великого журі США за звинуваченням у відмиванні сотень мільйонів доларів у сфері нерухомості США.