Коломойському закидають відмивання коштів у Клівленді і Далласі

20:59, 19.05.2020
Коломойському закидають відмивання коштів у Клівленді і Далласі

Серед покупок Коломойського: розкішний готель на 484 номери в Клівленді з видом на озеро і 21-поверхова офісна будівля. (Фото видання BuzzFeed News)

Український олігарх Ігор Коломойський перебуває під слідством федерального великого журі США за звинуваченням у відмиванні сотень мільйонів доларів у сфері нерухомості США.

 

Зокрема, за версією слідства, мільйони з «Приватбанку» пройшли низку офшорних компаній, після чого на ці гроші були куплені престижні об’єкти нерухомості у Клівленді, Луїсвіллі, Далласі тощо.

 

Як передає «Україна молода», про це повідомляє видання BuzzFeed News

 

Зазначається, що українські регулятори звинувачують мільярдера Ігоря Коломойського в організації схеми перекачування грошей з найбільшого банку країни і направлення їх у основні об'єкти нерухомості, в тому числі знакові офісні вежі і сталеливарні заводи по всій території США.

 

Відтак, велике журі США наразі вивчає фінанси Коломойського.

 

«Розслідування великого журі в Клівленді є рідкісною спробою системи правосуддя США націлитися на впливового олігарха і відстежити мільйони, які він і його спільники нібито відправили через американські банки», – йдеться у повідомленні.

 

Мається на увазі відмивання грошей, виведених з ПриватБанку перед націоналізацією. На думку видання, це рішення США є своєрідним «випробуванням для президента Зеленського, який колись знімався в комедійному шоу на телеканалі, що належить Коломойському, і мав особисті стосунки з мільярдером».

 

В інтерв’ю виданню Коломойський сказав, що він не знав про розслідування великого журі, і що будь-які недоліки, про які повідомляли банківські регулятори, були «зроблені навмисно, щоб експропріювати банк, мою приватну власність».

 

Бізнес-партнер Коломойського Геннадій Боголюбов заявив, що ніколи незаконно не брав грошей в банку і що будь-яка нерухомість, куплена в США, була здійснена з законних коштів.

 

Видання також повідомляє, що великий позов, поданий ПриватБанком в минулому році в суді штату Делавер проти Коломойського і його партнерів, дає вичерпний опис – витягнутий з внутрішніх банківських записів і електронних листів – про те, як гроші нібито були виведені з банку для покупки хмарочосів і заводів «через низку нахабних шахрайських схем».

 

У позові стверджується, що двоє чоловіків використовували ПриватБанк «в якості своєї власної скарбнички, в кінцевому підсумку крадучи мільярди доларів» і відмиваючи частину грошей через власність США. Згідно із позовом, загалом $622,8 млн було направлено компаніям, які були використані для покупки нерухомості.

 

Зокрема, у позові вказується, що покупки включають в себе завод Motorola в Іллінойсі, який був закритий, 31-поверховий хмарочос в центрі міста Луїсвілль, і культовий офісний комплекс в Далласі, який колись був штаб-квартирою Mary Kay Cosmetics.

 

Серед покупок: розкішний готель на 484 номери в Клівленді з видом на озеро і 21-поверхова офісна будівля. Зазначається, що Коломойський і його бізнес-партнери були великими гравцями на ринку комерційної нерухомості в Клівленді, володіючи територією майже 3 млн кв футів.

 

Гроші також пішли на покупку щонайменше дюжини сталеливарних і феросплавних заводів по всій країні, включаючи заводи в Огайо, Кентуккі, Західній Вірджинії, Іллінойсі та Мічигані, які в сукупності стали основними постачальниками сталеливарної промисловості Північної Америки.

 

Протягом більше року федеральні агенти відстежували мільйони доларів, які були відправлені в США від компаній, що належать Коломойському та Боголюбову, для купівлі об'єктів нерухомості, в тому числі чотирьох хмарочосів у центрі Клівленда, в період приблизно з 2008 року і, як повідомляє джерело видання, наступних п'яти років.

 

У зв'язку з розслідуванням великого журі федеральні агенти неодноразово приїжджали в Україну, в тому числі в лютому, де вони зустрічалися з генпрокурором Русланом Рябошапкою, і слідчими з НАБУ, щоб обговорити справу проти олігарха.

 

BuzzFeed нагадує, що розслідування українським регулятором виявило дефіцит в бухгалтерських книгах "Приватбанку" на $5,5 млрд і вони назвали це "масштабним і скоординованим шахрайством", в якому брали участь основні акціонери банку Коломойський і Боголюбов. Щоб утримати банк від краху, уряд використав кошти платників податків, щоб закрити діру.

 

Велике журі вирішує, чи достатньо доказів злочину, скоєного певною особою, щоб посадити її на лаву підсудних. Якщо велике журі вирішує, що доказів достатньо, особі буде пред'явлено звинувачення.

 

Між Україною та США існує домовленість про екстрадицію. Якщо велике журі визнає Коломойського винним, Зеленський та Баканов повинні будуть видати його Сполученим Штатам.

 

Як повідомляла «УМ», у грудні 2016 року уряд України за пропозицією Нацбанку й акціонерів "Приватбанку", найбільшими з яких на той час були Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов, ухвалив рішення про націоналізацію "Приватбанку".

 

Банк перейшов у державну власність, на його докапіталізацію загалом держава витратила понад 155 мільярдів гривень.