Валютний ринок тижня: увага на сектор з нафтою

09:59, 28.04.2020
Валютний ринок тижня: увага на сектор з нафтою

Ф'ючерси закривалися у від'ємній вартості. Доходило і до мінус 40 доларів за барель.

Новини сектора валютної та сировинної біржі продовжують шокувати інвесторів. Цього разу сюрприз, який вочевидь увійде в історію, піднесла нафта. Звичайно, передумови для розвитку подібної ситуації в світі вже були, проте сам факт обвалу вартості нафти WTI до від'ємних чисел – таке побачиш нечасто.

 

В цілому, стан справ у галузі нафтовидобутку залишається напружено неясним, бо фактичного скорочення видобутку на тлі падіння попиту немає, що звісно тягне котирування всіх марок донизу.

 

Цікаво, що «нафтозалежний» рубль переживає коливання «чорного золота» падінням курсу, але без паніки, торгуючись в межах вже звичного діапазону 76-78. Однак турбулентності найближчим часом не вдасться уникнути і йому. Новини та статистику валютної пари долар-рубль можна дізнатися тут: Інстафорекс.

 

Сланцева галузь готується до кризи

 

Політика світових постачальників нафти в особі Саудівської Аравії та Росії створила вкрай невигідні умови для американських видобувачів сланцевої нафти. Принаймні, в середньостроковій перспективі.

 

Зараз попит на нафту на тлі бурхливої пандемії, теплої зими, припиненні роботи промисловості – мінімальний, а головні експортери чорного золота не поспішають кардинально скорочувати видобуток. Це буквально вбиває американську індустрію видобутку і переробки нафти.

 

У травні американську нафту ніде буде зберігати. Кушинг вичерпає свої ресурси, а додаткові заходи відтермінують неминуче на пару тижнів. Саме це стало причиною того, що травневі ф'ючерси на початку тижня закривалися у від'ємній вартості. Доходило і до мінус 40 доларів за барель.

 

Що буде зі сланцевою нафтою далі

 

Деякі експерти вважають, що нафтова криза, яка сталася, – це тимчасове явище. Пандемія закінчиться, промисловість запуститься, економіка не зможе жити без нафти і на неї повернеться попит.

 

Однак, як показують прогнози і ціни на нафтові ф'ючерси, трапиться це мінімум у червні-липні. Сланцеві компанії в США або не доживуть до цього моменту, або повернуться на ринок слабкими для конкуренції.

 

Росія і Саудівська Аравія при цьому захоплять сегмент ринку, що звільнився. Іншими словами, незважаючи на переговори з принцом арабської держави, якого Трамп вважає «другом», незважаючи на нові домовленості ОПЕК, ніхто поки що не поспішає знижувати видобуток нафти настільки, щоб рятувати WTI барелі. І це, звичайно, негативно позначиться на американській економіці в довгостроковій перспекти