Уряд збереже видатки на інфраструктуру, культуру й освіту

15:07, 29.03.2020
Уряд збереже видатки на інфраструктуру, культуру й освіту

Уряд закінчив попередню роботу над змінами до держбюджету, спрямованими на створення Стабілізаційного фонду для боротьби з коронавірусною хворобою та підтримки населення й бізнесу. Водночас видатки на інфраструктуру і розвиток, культуру й освіту збережені.

 

Про це у своєму Telegram повідомив 29 березня Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

 

"Закінчили попередню роботу над змінами до держбюджету. Це був складний процес, але саме цього вимагають складні часи. Що маємо у підсумку. Незважаючи ні на що, видатки на інфраструктуру і розвиток, культуру й освіту — збережені", - зазначив він.

 

За словами Шмигаля, "видатки Стабілізаційного фонду, про який багато говорили останніми днями, будуть спрямовані на людей".

 

"А саме: додаткові виплати медичним та іншим працівникам, які безпосередньо задіяні в боротьбі з коронавірусною хворобою; грошову допомогу пенсіонерам; виплати українцям, які через поширення хвороби та протиепідеміологічні заходи втратили роботу; надання фінансової допомоги вітчизняному бізнесу", - додав він.


"Про деталі буду інформувати після затвердження проєкту змін до бюджету Кабінетом міністрів", - зазначив прем’єр.

 

Депутат від "Слуги народу", голова Комітету ВР із питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко розповів, що "за ніч проєкт бюджету зазнав не найкращих змін для культури".

 

"Зокрема, на кіно залишили 450 млн (а 50 млн боргу забули дорогою), та не зрізали театри, і з музеями все теж наче ок", - написав він у Фейсбук.

 

Водночас, за словами Ткаченка, практично без фінансування залишилися Український культурний фонд та Інститут книги. Національна громадська телекомпанія України опинилася під загрозою закриття.

 

"Однак залишили 100 млн на будівництво (!) для земляків прем'єра з іншої партії. За такий бюджет голосувати не буду", - додав Ткаченко.

 

Раніше в неділю прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що Кабінет Міністрів завершив попередню роботу над змінами до державного бюджету на 2020 рік. За його словами, "Незважаючи ні на що, витрати на інфраструктуру і розвиток, культуру і освіту збережено".

Нагадаємо, уряд ухвалив рішення для утворення Стабілізаційного фонду, який використовуватиметься для подолання наслідків кризи, спричиненої коронавірусом.

 

Розмір Стабілізаційного фонду, за різними даними, становитиме 124-200 млрд грн. Для його формування очікується значне зменшення ряду видатків у держбюджеті-2020, а також збільшення дефіциту бюджету.

 

Зокрема, за даними Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики, Мінфін пропонуватиме урізати фінансування Держкіно (на 750 млн грн), Українського культурного фонду (500 млн грн), Інституту книги (150 млн грн), туризму (240 млн грн), а також витрат на програму "зшивання країни", реставраційні роботи із захисту історико-культурної спадщини, програм інформполітики – на суму понад 500 млн грн.

 

Занепокоєні керівники Українського культурного фонду, Інституту книги, Українського інституту, Мистецького Арсеналу та Центру Довженка виступили зі зверненням до уряду з приводу майбутніх заходів щодо економії бюджетних коштів.

 

Тоді як Українська музична профспілка пропонує зберегти ліквідність бізнесу, робочі місця, зарплати співробітників та продовжувати створювати гарний настрій українцям в період пандемії коронавірусу Covid-19».

 

Уряд планує скоротити видатки на "Нову українську школу", на підтримку молодих вчителів, наукові дослідженні та ін.

 

Повідомлялося також про можливість скорочення бюджетних видатків на деякі інфраструктурні проєкти. Так, власник і президент інвестиційної групи DCH Олександр Ярославський закликав Президента та уряд зберегти заплановане на 2020 рік бюджетне фінансування реконструкції Дніпровського аеропорту. За його даними, з бюджету "прибрали рядок про фінансування Дніпровського аеропорту".