Через подорожчання цін на продукти у Києві відкрили справу

09:31, 27.03.2020
Через подорожчання цін на продукти у Києві відкрили справу

В Україні достатньо запасів зерна, круп, цукру, для того щоб багато місяців забезпечувати прожиток українців, кажуть урядовці.

Територіальне відділення Антимонопольного комітету (АМКУ) у Київській області відкрило справу проти постачальників продуктів харчування та найбільших мереж продовольчих магазинів Києва.

 

Про це у своєму Facebook повідомив голова відділення в області Олексій Хмельницький.

 

"Сьогодні Київське обласне територіальне відділення АМКУ відкрило справу проти постачальників (оптовиків) продуктів харчування та найбільших мереж продовольчих магазинів Києва", - йдеться у повідомленні.

 

За словами Хмельницкього, приводом для цього стало суттєве подорожчання товарів в останні дні.

 

"Ціновий моніторинг, який запровадив АМКУ, показує, що ціни на певні продукти та засоби індивідуального захисту піднімалися синхронно в різних торгівельних мережах. Це може свідчити про антиконкурентну поведінку учасників ринку", - зазначив він.

 

Голова обласного тервідділення підкреслив, що якщо в АМКУ виявлять порушення, то на постачальників можуть бути накладені штрафи в розмірі до 10% обороту компанії за попередній рік.

 

Нагадаємо, заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко підозрює оптовиків у завищені цін на продукти харчування та овочі під час карантину.

 

“Передав голові Антимонопольного комітету Юрію Терентьєву аналітичну інформацію про оптові компанії, які дозволяють собі різко і необгрунтовано підвищувати ціни на продукти харчування та овочі, які складають основу продуктового кошика простих українців”, — написав Геращенко.

 

Геращенко зауважив, що в Україні достатньо запасів зерна, круп, цукру, для того щоб багато місяців забезпечувати прожиток українців.

 

“Очікую початок антимонопольних розслідувань АМКУ за фактами різкого, необґрунтованого завищення цін на продукти першої необхідності, що могло стати результатом змови великих оптовиків”, — зазначив Геращенко.

 

Як повідомляла "УМ", Кабінет міністрів 25 березня підтримав запровадження на 30 днів надзвичайної ситуації на всій території України - до 24 квітня.