Наземний робот SIRKO: на фронті тестують безпілотні технології

11:23, 10.11.2023
Наземний робот SIRKO: на фронті тестують безпілотні технології

Військові тестують наземного робота Sirko. (Фото: Телеграм FEDOROV)

Універсального наземного робота Sirko, який допоможе військовим доправляти вантаж та поранених створили учасники вітчизняного оборонного кластера Brave1.

 

Як інформує УМ, про це 10 листопада в Телеграмі повідомив віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

 

«UGV Sirko-S1 — універсальний наземний робот, створений учасниками оборонного кластера Brave1. Його завдання — допомагати військовим перевозити вантажі, евакуювати поранених та проводити розвідку ворожих позицій», - йдеться в повідомленні.

 

За словами Федорова, машину можна використовувати, щоб безпечно доставляти боєприпаси або провізію для бійців у гарячі точки. Її максимальне корисне навантаження — до 200 кг.

 

Наголошується, що розробка вже показала успішні результати в бойових умовах та має позитивні відгуки від військових.

 

У планах розробників — обладнати робота бойовою туреллю або встановити модулі для розмінування й мінування територій.

 

Зауважимо, що Brave1 – спільна ініціатива Міністерства оборони, Генерального штабу ЗСУ, Ради національної безпеки і оборони, Мінцифри, Міністерства стратегічних галузей та Міністерства економіки. Його мета – стимулювання та підтримка розвитку компаній, які працюють у напрямку оборонних технологій.

 

Для індустрії кластер пропонує організаційне та експертне супроводження розробок, а також доступ до акселераторів та інкубаторів. Йдеться про системну роботу над удосконаленням розробок, підвищення знань у питаннях масштабування бізнесу, формування цінності для інвесторів, менторство. Також розробники матимуть доступ до науково-дослідного (R&D resource) центру, який допомагатиме з необхідними компонентами, випробуваннями, устаткуванням.

 

Як повідомляла УМ, Смарт-мобілізація: Мінцифри запустить рекрутингову платформу для поповнення війська.