Із Дергачів на Харківщині евакуювали пів сотні коней

14:15, 22.04.2022
Із Дергачів на Харківщині евакуювали пів сотні коней

П’ять десятків коней завдяки підтримці зоозахисників та небайдужих людей поїхали у безпечні місця (Фото: UAnimals)

Із дитячо-юнацької спортивної школи, що у місті Дергачі Харківського району, вдалося вивезти майже пів сотні коней, які перебували під постійними обстрілами.
 
Як інформує Україна молода, про це повідомляє у Фейсбуці громадська організація UAnimals.
 
«Допомагаємо фінансово з евакуацією коней Дергачівської дитячо-юнацької кінно-спортивної школи.
 
Історія цих тварин печальна — ця державна стайня знаходиться під Харковом, де тривають постійні бомбардування. Коні нажахані, та постійно є ризик бути обстріляними окупантами», - йдеться у повідомленні.
 
За даними громадської організаці, керівництво школи виїхало та не займається вивезенням тварин, з ними залишилися лише тренерка та конюх, які й організовують порятунок.
 
Частину коней по одному люди евакуйовували своїми силами, проте це дуже витратна справа.
 
Наразі UAnimals фінансує порятунок решти коней.

Олена Новікова — випускниця Дергачівської дитячо-юнацької кінно-спортивної школи, взяла на себе відповідальність рятувати тварин, які майже півтора місяця перебували під обстрілами. 
 
Про це вона розповіла на сторінці Фейсбуку.
 
Зооветакадемія, при якій була створена школа, увійшла до складу новоствореного вищого навчального закладу. Документації на тварин не знайшли. Вирішили ризикнути та відправити їх у безпечні місця.
 
У конюшні при Харківській зооветакадемії утримували до півсотні коней. Розташована вона у Дергачівській громаді, яка майже щодня потрапляє під обстріли російських військ. 30 років тому тут створили школу, де безплатно навчали дітей верхової їзди. Закінчувала її й Альона Новікова.
 
«У нас був кінний театр при цій школі. Діти робили номери там. Різноманітні синхронні номери, костюмовані виступи. Дресувальні номери. Дуже красиво. Ми виїжджали на всі можливі свята у Дергачах, нас запрошували й у Харкові виступати, і на майдані Свободи виступати»,— розповідає Альона Новікова.
 
У Альони є шість власних коней. Спочатку вона з родиною залишалась вдома. Потім, говорить жінка, зникло світло, зник газ. У середині березня родина вирішила евакуюватися. Своїх коней відвезли до зооветакадемії.
 
«Десь за тиждень я розмовляла з директором зоовету, і він майже плакав: це була там вже 12 чи якась там доба, яку він провів один вночі з цими державними кіньми й моїми також на цій базі без допомоги, без світла, без тепла, без води, без нічого»,— каже Альона.
 
Протягом двох тижнів Альона збирала кошти, шукала місце, куди можна вивезти тварин. Щоб не порушувати закон, узгоджувала документи.
 
«З першого вересня не існує державної зооветеринарної академії. Існує інший навчальний заклад, який вбирає в себе чотири старих заклади. Тому ніхто там ще не знає, хто та за що відповідає. Єдине, що офіційно ми могли зробити, це написали листи на електронну пошту до прокуратури та до поліції Дергачівського району про те, що ми такі-то дійсно евакуювали коней. Але ми робили це не від злого якогось домислу, а для того, щоб їх врятувати від війни»,— говорить Альона.
 
За півтора місяця у стресі — коні почали хворіти, говорить Альона. Вивозити їх доводилось і під час обстрілів.
 
«На жаль, одна кобила під час погрузки дуже сильно злякалася вибухів навколо. І вона впала і розбила собі голову»,— каже Альона.
 
За словами зоозахисниці, тварин вивозили півтора тижня. Спочатку вивезли коней спортивних порід, останніми забрали «пенсіонерів», яким понад 30 років. Зараз всі вони перебувають у Дніпрі та на Харківщині. На місяць їх утримання зібрали кошти. Вартість утримання однієї тварини — 4,5 тис. гривень на місяць.
 
Як повідомляла УМ, котисько Степан з Північної Салтівки, яку рашисти більше місяця обстрілюють з особливою жорстокістю, змушений був емігрувати до Франції. Кіт  став зіркою Instagram з мільйоном підписників і за два тижні еміграції хвостатий блогер «роздобув» 10 тисяч доларів  фінансової допомоги для своїх «одноплемінників» на батьківщині.