Глава Samsung Лі Гон Хі помер у Сеулі у віці 78 років

12:14, 25.10.2020
Глава Samsung Лі Гон Хі помер у Сеулі у віці 78 років

Саме за головування Лі Гон Хі Samsung із виробника дешевих і низькоякісних товарів перетворився на одну з найбільших ІТ-компаній світу.

Легендарний очільник Samsung Electronics Co. Лі Гон Хі помер у віці 78 років у шпиталі Сеулу в Південній Кореї, де він перебував з 2014 року, відколи в нього стався серцевий напад.

 

Як передає «Україна молода», про це повідомляє південнокорейське агентство Yonhap.

 

Зауважимо, що за час перебування Лі Гон Хі на посаді керівника, Samsung став не лише найбільшою компанією Південної Кореї, а й однією з найбільших технологічних фірм світу. Чоловік також був найбагатшою людиною в країні: за оцінками Forbes, вартість його статків становила майже 21 мільярд доларів.

 

Лі Гон Хі помер у присутності сім’ї, йдеться в офіційному повідомленні компанії. Причину смерті там не називають.

 

Лі Гон Хі був третім сином Лі Бьон Чхоля — чоловіка, який у 1938 році заснував Samsung Group. У 1968 році Лі Гон Хі почав працювати в компанії, а у 1987-му — очолив її після смерті батька.

 

Саме за головування Лі Гон Хі Samsung із виробника дешевих і низькоякісних товарів перетворився на одну з найбільших ІТ-компаній світу, зазначає BBC.

 

Новий очільник запровадив радикальні реформи, які у 1993 році описав відомими словами: «Змінімо все, окрім наших дружин і дітей». Після цього Samsung спалив усі 150 тисяч телефонів, що були на складі.

 

Нині Samsung є найбільшим у Південній Кореї чеболем (так у країні називають компанії, що належать окремим сім’ям і відіграють важливу роль в економіці) і одним із найбільших ІТ-гігантів світу.

 

Утім життя Лі Гон Хі не миналося без скандалів. Двічі його засуджували за кримінальні злочини, зокрема підкуп колишнього президента Південної Кореї Ро Де У (1988-1993).

 

У 2008 році Лі Гон Хі пішов із посади керівника Samsung після чергових звинувачень в ухилянні від сплати податків і розкраданні коштів. Чоловіка засудили до трьох років умовно, але у 2009-му його помилував президент країни.

 

У 2010-му Лі Гон Хі знову очолив Samsung, але з 2014-го фактично не виконував своїх обов’язків, бо перебував у лікарні після серцевого нападу.

 

Замість нього компанією керував віцепрезидент — його син, 52-річний Лі Дже-Йон. У 2017 році Лі Дже-Йон утрапив у скандал із хабарництвом, який призвів до відставки тодішнього президента Південної Кореї Пак Кин Хе.