Відповідь на створенння ПЦУ: московська церква дісталася до папуасів

13:47, 26.08.2020
Відповідь на створенння ПЦУ: московська церква дісталася до папуасів

Східний Тимор і Папуа-Нова Гвінея досі не були об'єктом інтересу православних місіонерів.

Священний Синод Російської православної церкви включив в сферу пастирської відповідальності Сінгапурської єпархії РПЦ такі держави, як Східний Тимор і Папуа-Нова Гвінея

 

Таке рішення було прийнято на засіданні синоду 25 серпня, інформує "ДС" з посиланням на " Інтерфакс ".

 

Видання підкреслює, що азіатський екзархат РПЦ був заснований в кінці 2018 року в відповідь на дії Вселенського патріархату Константинополя, що дав томос про автокефалію Православної церкви України.

 

"Таким чином, місія РПЦ серед папуасів стане відлунням подій в Україні, що почалися два роки тому. До цього в православному світі негласно вважалося, що Константинопольський патріархат має право на піклування над усіма православними в діаспорі", — пише російське видання.

 

Раніше в азіатський екзархат РПЦ вже були включені Сінгапур, В'єтнам, Індонезія, Камбоджа, КНДР, Південна Корея, Лаос, Малайзія, М'янма, Таїланд і Філіппіни.

 

Східний Тимор і Папуа-Нова Гвінея досі не були об'єктом інтересу православних місіонерів. Так, Східний Тимор є однією з двох католицьких країн Азії (поряд з Філіппінами). Католики тут становлять близько 98% жителів, протестанти — 1%, мусульмани — 1%.

 

Значна більшість жителів Папуа — Нової Гвінеї також вважають себе прихильниками християнства: згідно з переписом 2000 року, це 96% жителів країни, серед яких близько чверті — католики, п'ята частина — лютерани, є також трохи адвентистів, п'ятидесятників і англікан. При цьому багато папуаси поєднують християнську віру з традиційними віруваннями корінних народів.

 

Як повідомляла УМ,  11 жовтня Синод Вселенського патріархату підтримав надання автокефалії Українській церкві.


Томос про автокефалію нададуть Україні після того, як у Києві відбудеться об’єднавчий собор та оберуть главу церкви.

У Кремлі стурбувалися тим, що в Україні буде незалежна від Росії канонічна церква, тому 13 жовтня президент РФ Володимир Путін обговорив з постійними членами Ради безпеки Росії ситуацію навколо процесу надання автокефалії українській церкві.

Прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков заявив, що в разі гонінь проти Української православної церкви Московського патріархату Росія буде захищати інтереси православних, "як захищає інтереси російськомовних".

При цьому в Кремлі погрожують захищати православних в Україні, як захищають російськомовних.

На Покрову, 14 жовтня, в Києві відбувся молебень за Автокефалію за участі президента України, на якому були присутні очільники УПЦ КП, УАПЦ, УПЦ МП, а також представники греко-католицької, римо-католицької, протестантських конфесій.